Σύμφωνα με νέα έρευνα, άνθρωποι που κάποτε κάπνιζαν πολύ και έχουν σταματήσει τη συνήθεια περισσότερα από 15 χρόνια έχουν ακόμα, υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα.

Ερευνητές προειδοποίησαν ότι τέτοιοι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάζονται για καρκίνο στον πνεύμονα, καθώς θα μπορούσαν να εντοπιστούν περισσότερα περιστατικά και να μειωθεί περαιτέρω η σχετική θνησιμότητα.

O ερευνητής Ping Yang, του Mayo Clinic Cancer Centre, ανακάλυψε ότι τα δυο τρίτα των ασθενών με νεοδιαγνωσθέντα καρκίνο στους πνεύμονες δεν πληρούσε τα διαγνωστικά κριτήρια USPSTF, υποδεικνύοντας την ανάγκη να προσαρμοστεί ο ορισμός των ασθενών που έχουν υψηλό κίνδυνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες κινδύνου, ασθενείς που σταμάτησαν το κάπνισμα για 15-30 χρόνια ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με καρκίνο που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για εξέταση.

Ο Yang σημείωσε ότι οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι τα περιστατικά καρκίνου στον πνεύμονα ήταν αναλογικά υψηλότερα σε αυτή την ομάδα σε σύγκριση με άλλες ομάδες πρώην καπνιστών.

Η συνήθης υπόθεση είναι ότι αφού κάποιος έχει σταματήσει το κάπνισμα για πολλά χρόνια, το ποσοστό καρκίνου στον πνεύμονα θα είναι τόσο χαμηλό που θα περνά απαρατήρητο.

Ο Yang, σημείωσε στο περιοδικό Journal of Thoracic Oncology, ότι ανακάλυψε πως η υπόθεση είναι λάθος. Αυτό υποδεικνύει ότι χρειάζεται να δώσουμε προσοχή σε ανθρώπους που σταματούν το κάπνισμα περισσότερα από 15 χρόνια, επειδή ακόμα έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα.

Επίσης, τα ευρήματα έδειξαν ότι η επέκταση των κριτηρίων για εξέταση με αξονική τομογραφία θα έσωζε περισσότερες ζωές με αποδεκτή ποσότητα έκθεσης σε ακτινοβολία και κόστος.

 

Πηγές:
Journal of Thoracic Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας