Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αναφέρει έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 225.000 γεννήσεις στο Οχάιο, μεταξύ 2007 και 2010. Περισσότερα από 190.00 παιδιά γεννήθηκαν πρόωρα.

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (μικρά σωματίδια) στην εγκυμοσύνη συνδέθηκε με 19% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος όταν συνέβη η έκθεση σε υψηλά επίπεδα κατά το τρίτο τρίμηνο, ανακάλυψε η έρευνα.
Η ερευνήτρια Dr. Emily DeFranco, του Cincinnati Children's Hospital Medical Center, δήλωσε ότι αν και η αύξηση του κινδύνου είναι μέτρια η δυνατότητα επίδρασης είναι ισχυρή, καθώς όλες οι έγκυες βρίσκονται πιθανόν σε κίνδυνο.

Τα ποσοστά πρόωρου τοκετού ήταν υψηλότερα σε γυναίκες 40 ετών και άνω, σε έγχρωμες, σε όσες δεν είχαν προγεννητική φροντίδα ή είχαν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και σε όσες εκτέθηκαν σε επίπεδα ρύπανσης μικρών σωματιδίων πάνω από το EPA standard.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πρόωρο τοκετό αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχέση είναι σημαντική.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Environmental Health.

 

Πηγές:
Environmental Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο