Σε ηλικιωμένους ανθρώπους, τα υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σχετίζονται με φτωχότερη πνευματική λειτουργία και γρηγορότερη εξασθένηση των νοητικών ικανοτήτων, σύμφωνα με νέα ολλανδική έρευνα.

Ορισμένες ασθένειες που αυξάνουν το ασβέστιο στο αίμα, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, ο καρκίνος και η υπερδραστηριότητα του παραθυρεοειδούς, ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποτελούν παράγοντα στη σχέση αν και είναι επίσης πιθανόν το συγκεκριμένο επίπεδο ενός ατόμου όσον αφορά το ασβέστιο να παίζει ρόλο στην εξασθένηση των νοητικών ικανοτήτων με το πέρασμα των χρόνων, σημειώνει η Dr.

Miranda Schram στο περιοδικό ‘American Geriatrics Society’.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι μικρές αλλά μακροχρόνιες αυξήσεις του ασβεστίου στα νεύρα και στους νευρώνες μπορούν να τα σκοτώσουν, αποκαλύπτουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Leiden με επικεφαλής την Schram. Το ασβέστιο μπορεί να περνά από το αίμα στον εγκέφαλο, προσθέτουν, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα έχουν κάποια σχέση με τις νοητικές ικανότητες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αποτελέσματα από έρευνα του Ρότερνταμ, στην οποία σχεδόν 8.000 άνθρωποι 75 ετών και άνω παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια, ενώ στην έρευνα του Leiden, εξέτασαν σχεδόν 600 άντρες και γυναίκες ηλικίας 85 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν ως τα 90.

Στις δυο ομάδες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου σχετίζονταν με χειρότερη νοητική λειτουργία. Φτωχότερη μνήμη και εκτελεστικές λειτουργίες επίσης σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου.

Το αυξημένο ασβέστιο φάνηκε να συνδέεται με γρηγορότερη νοητική εξασθένηση στην έρευνα του Ρότερνταμ αλλά όχι στην έρευνα του Leiden.

Όταν οι ερευνητές απέκλεισαν ανθρώπους με υπερβολικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου, φάνηκε να ενισχύεται η σχέση μεταξύ επιπέδων ασβεστίου και νοητικών λειτουργιών.

Πηγές:
‘American Geriatrics Society’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ