Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη, τα επίπεδα της οποίας μπορούν εύκολα να ελεγχθούν σε εξετάσεις αίματος ρουτίνας θα μπορούσε να αποτελέσει νέο βιοδείκτη για τη νόσο Alzheimer.

Ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης ADNP σε ηλικιωμένους που είχαν κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο Alzheimer.
Η ερευνήτρια Illana Gozes, του Tel Aviv University, δήλωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν σαφή σχέση μεταξύ των επιπέδων ADNP στο αίμα και των αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι τα επίπεδα ADNP στο αίμα συνδέονταν με υψηλότερο IQ σε υγιείς ενήλικες.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease, υποδεικνύουν ότι μια εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει τον κίνδυνο Alzheimer και μετρήσεις IQ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 42 υγιείς ενήλικες, ασθενείς με ελαφριά νοητική εξασθένηση και νόσο του Alzheimer, στο Rambam Medical Center του Ισραήλ.

Σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα ADNP RNA παρατηρήθηκαν σε ασθενείς, τα οποία κυμαίνονταν από ελαφριά νοητική βλάβη έως άνοια τύπου Alzheimer.

Η Gozes σημείωσε ότι η νέα έρευνα αποτελεί βάση για τον εντοπισμό του συγκεκριμένου δείκτη σε μη παρεμβατική εξέταση ρουτίνας και ότι είναι γνωστό πως η έγκαιρη παρέμβαση είναι μεγάλης σημασίας για τους ασθενείς με Alzheimer.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]