Όταν η διαταραχή μετατραυματικού στρες συναντά την εγκυμοσύνη, η ίαση αρχίζει σε πολλές γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Αντίθετα από αυτό που πίστευαν οι ερευνητές, η έρευνα του University of Michigan δείχνει ότι η κύηση μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα συμπτώματα της διαταραχής ή τουλάχιστον να μην προκαλέσει αναζωπύρωση.

Για περίπου 1 στις 4 γυναίκες με διαταραχή μετατραυματικού στρες το αντίθετο αληθεύει, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Όχι μόνο επιδεινώθηκαν τα συμπτώματά τους καθώς προχωρούσε η κύηση αλλά η ικανότητα να δεθούν με το νεογέννητό τους ήταν προβληματική και αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο μετατραυματικού στρες.

Τα ευρήματα στηρίζουν την ανάγκη να εξετάζονται οι έγκυες για πιθανή διαταραχή μετατραυματικού στρες που δεν έχει διαγνωστεί.
Περισσότερο από το 50% των 319 γυναικών είχε υψηλά συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες στο πρώτο μέρος της κύησης και όλες οι γυναίκες της ομάδας εμφάνισαν μείωση καθώς πλησίαζαν προς τον τοκετό. Γυναίκες με χαμηλά επίπεδα συμπτωμάτων νωρίς, έμειναν περίπου στην ίδια κατάσταση.

Ωστόσο, για ορισμένες η διαταραχή επιδεινώθηκε καθώς προχωρούσε η εγκυμοσύνη. Όσες είχαν νέο στρες ή τραύμα κατά την κύηση ή εμφάνιζαν το περισσότερο άγχος για τον τοκετό είχαν τη χειρότερη εμπειρία με τα συμπτώματα της διαταραχής κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και προβλήματα μετά τον τοκετό.

Η ερευνήτρια Maria Muzik, ελπίζει πως τα αποτελέσματα δίνουν μήνυμα ελπίδας ότι δεν θα εμφανίσουν επιδείνωση κατά τη διάρκεια της κύησης όλες οι γυναίκες με προηγούμενη διάγνωση της διαταραχής. Ωστόσο, τα ευρήματα έδειξαν επίσης μια ευάλωτη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων και πιθανά θέματα που θα μπορούσε να έχει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Depression and Anxiety.

 

Πηγές:
Depression and Anxiety.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας