Ερευνητική ομάδα αναπτύσσει διαγνωστικό τεστ ούρων που μπορεί να ‘’μυρίσει’’ τον καρκίνο στον προστάτη.

Η έρευνα, του University of Liverpool και του University of the West of England, περιέλαβε 155 άντρες που προσήλθαν σε ουρολογικές κλινικές. Από αυτή την ομάδα, 58 διαγνώστηκαν με καρκίνο στον προστάτη, 24 με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και 73 με αιματουρία ή με κακή ροή χωρίς καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής έρευνας με χρήση του συστήματος αισθητήρων GC δείχνουν ότι μπορεί να εντοπιστούν με επιτυχία διαφορετικά μοτίβα πτητικών ουσιών που επιτρέπουν την κατηγοριοποίηση των δειγμάτων από ασθενείς με καρκίνο στο ουροποιητικό.

Η εξέταση πραγματοποιείται βάζοντας δείγματα ούρων στο Odoreader τα οποία στη συνέχεια μετρώνται με χρήση αλγορίθμων που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα.

Ο Chris Probert, σημείωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη εντοπισμού αυτών των καρκίνων σε πιο πρώιμο στάδιο όταν μπορούν καλύτερα να αντιμετωπιστούν. Μετά από περαιτέρω εξέταση δειγμάτων, το επόμενο βήμα είναι να μετατραπεί η συγκεκριμένη τεχνολογία σε μορφή φιλική προς το χρήστη. Θα μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιείται δίπλα από το κρεβάτι του ασθενούς στο ιατρείο ή σε κλινικές, παρέχοντας οικονομικά και ακριβή αποτελέσματα.

Ο Norman Ratcliffe δήλωσε ότι στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν ένα τεστ που θα αποφεύγει τη διαδικασία στην αρχική διάγνωση, εντοπίζοντας τον καρκίνο με μη παρεμβατικό τρόπο, μυρίζοντας τη νόσο στα ούρα αντρών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Breath Research.

 

Πηγές:
Journal of Breath Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία