Το να έχει μια γυναίκα απαιτητική εργασία και υπέρταση μπορεί ενδεχομένως να τριπλασιάσει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρδιοπάθεια, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές εστίασαν σε περισσότερες από 12.000 νοσηλεύτριες στη Δανία και ανακάλυψαν ότι όσες είχαν υπέρταση και απαιτητικά επαγγέλματα ήταν πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή νόσο σε σχέση με όσες είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση και μετρίως απαιτητική εργασία.

Η ερευνήτρια Karen Allesoe, του University of Southern Denmark, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι άντρες και γυναίκες με σωματικώς απαιτητικές εργασίες έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πρόσθεσε, ότι οι 2 παράγοντες κινδύνου φαίνεται πως συνεργούν, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη εμφάνιση καρδιακής νόσου.
Ωστόσο, η έρευνα έδειξε μόνο σχέση με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα όρισε ως εργασίες υψηλής δραστηριότητας όσες απαιτούσαν από τον εργαζόμενο να στέκεται και να περπατά, με άρση, μεταφορά και άλλη σωματική κόπωση. Ως μετρίως ενεργητικές εργασίες ήταν αυτές που περιλάμβαναν την ορθοστασία και το περπάτημα χωρίς σωματική κόπωση.

Η Allesoe δήλωσε ότι η άρση και η μεταφορά αντικειμένων αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και μπορεί να θέσουν ανθρώπους με υπέρταση σε ιδιαίτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάντος.

Πρόσθεσε ότι για τις νοσηλεύτριες, οι απαιτητικές για το σώμα εργασίες μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνουν απαιτήσεις για μεγάλη δύναμη όταν χειρίζονται έναν ασθενή ή πολύωρη ορθοστασία και περπάτημα χωρίς χρόνο για διάλειμμα.

Τα αποτελέσματα μπορεί ενδεχομένως να αφορούν και άλλα επαγγέλματα που απαιτούν άρση ή μεταφορά βαρέων φορτίων και πολύωρη ορθοστασία ή περπάτημα, αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με νέες έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology.

 

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό