Ασθενείς με κατάθλιψη που αλληλεπιδρούσαν με χαρακτήρες σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητάς ήταν λιγότερο επικριτικοί και περισσότερο συγκαταβατικοί προς τον εαυτό τους, ανακάλυψαν ερευνητές σε μικρή έρευνα στη Βρετανία.

Ερευνητές του University College London, ανακάλυψαν ότι μέρος της αρνητικότητας προς τον εαυτό που νιώθουν άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να μετριαστεί όταν υποδύονται ρόλους στην εικονική πραγματικότητα.

Όταν άνθρωποι βρίσκονται σε ηλεκτρονικό κόσμο μέσω εικονικής πραγματικότητας έχουν την ευκαιρία να ζήσουν διάφορα σενάρια- στη συγκεκριμένη περίπτωση υποδυόμενοι είτε κάποιον που παρηγορεί ένα προβληματισμένο παιδί είτε λαμβάνοντας την ανακούφιση ως προβληματισμένα παιδιά.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι αλκοολικοί μπορούν να βοηθηθούν τοποθετώντας τους σε εικονικές καταστάσεις όπου ενδεχομένως μπορεί να έχουν τον πειρασμό να πίνουν αλλά διδάσκονται να αντιστέκονται, καθώς και να βοηθούν βετεράνους με μετατραυματική διαταραχή.

Ο Chris Brewin, του University College London, δήλωσε ότι στόχος είναι να μάθουν οι ασθενείς να έχουν μεγαλύτερη συγκατάβαση για τον εαυτό τους και να είναι λιγότερο επικριτικοί. Τα αποτελέσματα ήταν υποσχόμενα.

Ένα μήνα μετά την έρευνα, αρκετοί ασθενείς περιέγραψαν πώς η εμπειρία τους άλλαξε την ανταπόκρισή τους σε πραγματικές καταστάσεις τις οποίες προηγουμένως θα είχαν αντιμετωπίσει με αυτομομφή.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Psychiatry Open, ερευνητές επέλεξαν 15 ασθενείς μεταξύ 23 και 61 ετών, που είχαν κατάθλιψη.

Έχοντας φορέσει κράνος εικονικής πραγματικότητας οι συμμετέχοντες έπρεπε να δράσουν πρώτα ως ενήλικες που συμβουλεύουν ένα προβληματισμένο παιδί. Στη συνέχεια έπρεπε να γίνουν παιδιά και να ακούσουν έναν ενήλικα να τους λέει λόγια συγκατάβασης.

Η συνεδρία διάρκειας 8 λεπτών επαναλήφθηκε 3 φορές σε διάστημα 3 εβδομάδων και συνεχίστηκε ένα μήνα αργότερα.
Εννέα από τους ασθενείς ανέφεραν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης ένα μήνα μετά τις 3 συναντήσεις και 4 ανέφεραν κλινικώς σημαντική μείωση της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να φανεί αν ή πώς η θεραπεία βελτιώνει την κατάθλιψη στους ασθενείς. Ωστόσο έχουν μεγάλες ελπίδες για την εικονική πραγματικότητα ως θεραπευτική επιλογή.

 

Πηγές:
British Journal of Psychiatry Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού