Η περιοδοντίτιδα και άλλες χρόνιες νόσοι μπορεί ενδεχομένως να προστίθενται στη συστημική φλεγμονή συμβάλλοντας στην εξέλιξη της νεφρικής νόσου.

Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, που επίσης έχουν περιοδοντίτιδα, πεθαίνουν σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με όσους δεν έχουν την πάθηση, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.

Ερευνητές του University of Birmingham ανακάλυψαν ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί ενδεχομένως να προστεθεί στη συστημική φλεγμονή συμβάλλοντας σε χρόνια νεφρική νόσο και να αυξήσει τη θνησιμότητα σε ανθρώπους με τις 2 παθήσεις.

Ο Iain Chapple, του University of Birmingham, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η στοματική υγεία δεν αφορά μόνο τα δόντια. Το στόμα είναι ο δρόμος προς τον οργανισμό, παρά χωριστό όργανο, και το σημείο πρόσβασης για να εισχωρήσουν τα βακτήρια στο κυκλοφορικό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Periodontology. Ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία 13.784 ανθρώπων εστιάζοντας σε 861 ανθρώπους με χρόνια νεφρική νόσο.

Με μέσο χρόνο παρακολούθησης τα 14,3 χρόνια, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη δεκαετία, για ανθρώπους με χρόνια νεφρική νόσο, ήταν 32%.

Για ασθενείς που επίσης είχαν περιοδοντίτιδα το ποσοστό αυξήθηκε στο 41%.
Η επίδραση φάνηκε επίσης σε ασθενείς που εκτός από χρόνια νεφρική νόσο είχαν διαβήτη, με το ποσοστό θνησιμότητας να αυξάνει στο 43% σε 10 χρόνια.

Με βάση τη σχέση ο Chapple δήλωσε ότι η διάγνωση της περιοδοντικής νόσου θα μπορούσε να επιτρέψει στους οδοντιάτρους να παίξουν ρόλο στη διάγνωση χρόνιων νόσων που μπορούν ενδεχομένως να προλάβουν πρόωρο θάνατο.

Ο καθορισμός της σχέσης μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της πρόληψης των νόσων των ούλων και άλλων χρόνιων νόσων.

 

Πηγές:
Journal of Clinical Periodontology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα για την παχυσαρκία κατά καπνίσματος - αλκοόλ - νεφρικής νόσου - Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον
20 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Σ. Νικολαρόπουλος: "Πόσο αξίζει η ζωή";