Γονιδιακές σχέσεις μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν μεταξύ του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας τάσης, αναφέρουν ερευνητές.

Η ερευνήτρια Dr Derya Uluduz, του University Istanbul δήλωσε ότι καθώς ο πονοκέφαλος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι τόσο συνήθεις παθήσεις και οι αιτίες είναι άγνωστες η ανακάλυψη πιθανής σχέσης που θα μπορούσε να ρίξει φως σε κοινούς γενετικούς παράγοντες είναι ενθαρρυντική.

Πρόσθεσε, ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να δείξουν το δρόμο προς νέες θεραπείες.

Η έρευνα περιέλαβε 107 ανθρώπους με ημικρανία, 53 με κεφαλαλγία τύπου τάσης, 107 με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και 53 χωρίς κάποια από αυτές τις παθήσεις.

Άνθρωποι με ημικρανία είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσους είχαν κεφαλαλγία τάσης να πάσχουν και από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου-54% έναντι 28% αντίστοιχα. Από τους ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, 38 είχαν και ημικρανία και 24 εμφάνισαν και κεφαλαλγίες τάσης.

Οι ερευνητές εστίασαν σε γενετικά αίτια, συγκεκριμένα το γονίδιο μεταφοράς σεροτονίνης και το γονίδιο του υποδοχέα σεροτονίνης 2A. Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πονοκεφάλους τάσης ή ημικρανίες είχαν τουλάχιστον ένα γονίδιο που διέφερε από αυτά όσων δεν είχαν κάποια από τις παραπάνω διαταραχές.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο στο συνέδριο της American Academy of Neurology, στο Βανκούβερ. Θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Η Uluduz δήλωσε ότι χρειάζονται νέες έρευνες που θα εξετάσουν την πιθανή σχέση. Η ανακάλυψη κοινών γονιδίων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες μελλοντικές στρατηγικές αγωγής για αυτές τις χρόνιες νόσους.

 

Πηγές:
American Academy of Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna