Ερευνητές πιστεύουν ότι μπλοκάρισαν τουλάχιστον ένα τρόπο με τον οποίο η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να προάγει την εξέλιξη του καρκίνου στο μαστό και στο πάγκρεας.

Το εύρημα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε προληπτικές αγωγές για αυτούς τους καρκίνους και πιθανόν και για άλλους.

Ο Rakesh Jain, του Massachusetts General Hospital, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι το γεγονός πως ο νέος μηχανισμός υπογραμμίζει την επίδραση της παχυσαρκίας σε 2 είδη καρκίνου υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει κοινός μηχανισμός εξέλιξης του όγκου που θα μπορούσε να αφορά και άλλα είδη καρκίνου.

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο μαστό και στο πάγκρεας είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δήλωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από αυτά και άλλα είδη καρκίνου.
Ωστόσο, η αιτία για τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου στο πάγκρεας ή στο μαστό δεν είναι σαφής.

Σε πειράματα σε ζώα και στο εργαστήριο, με κύτταρα και δείγματα όγκων από ασθενείς, οι ερευνητές εντόπισαν σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης PlGF.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η προσκόλληση της PlGF στον υποδοχέα της, VEGFR-1, προάγει την εξέλιξη του όγκου. Ο VEGFR-1 επηρεάζει τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων εντός των όγκων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η στόχευση της οδού PlGF/VEGFR-1 θα μπορούσε να αποτελέσει δρόμο πρόληψης του καρκίνου σε παχύσαρκους ασθενείς, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι έρευνες σε εργαστήρια και με ζώα δεν οδηγούν πάντα σε παρόμοια αποτελέσματα, στους ανθρώπους.

Ο ερευνητής Dr. Dai Fukumura, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως η παχυσαρκία αυξάνει τη διήθηση ανοσοκυττάρων που προάγουν όγκους και την ανάπτυξη και μετάσταση των όγκων του παγκρέατος.

Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν το VEGFR-1, είδαν μετατόπιση προς την πρόληψη της εξέλιξης του όγκου σε παχύσαρκους ποντικούς με καρκίνο παγκρέατος και μαστού. Ωστόσο, δεν διαπίστωσαν την ίδια πρόληψη σε αδύνατους ποντικούς.
Ανακάλυψαν επίσης ότι η PlGF ήταν παρούσα σε αφθονία στην παχυσαρκία και ότι η μείωσή της παρήγαγε παρόμοια αποτελέσματα στην αναχαίτηση του VEGFR σε όγκους παχύσαρκων ποντικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research.

 

Πηγές:
Clinical Cancer Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε αναζήτηση εφαρμοστικών στρατηγικών για τη χρηματοδότηση του καρκίνου
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;