Η κατανάλωση καρότων μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό έως 59%, αναφέρει νέα έρευνα.

Η επίδραση προέρχεται από το καροτένιο το οποίο δίνει στο καρότο το χρώμα του. Περιέχεται επίσης σε άλλα λαχανικά, όπως το σπανάκι, η κόκκινη πιπεριά και οι γλυκοπατάτες.

Διεθνής έρευνα ανακάλυψε τη σχέση μετά την εξέταση της διατροφής ευρωπαίων γυναικών. Μισές είχαν καρκίνο στο μαστό και οι υπόλοιπες όχι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφών που περιείχαν μεγάλες ποσότητες καροτένιου είχαν μεταξύ 39% και 59% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μη ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο στο μαστό σε σχέση με όσες έτρωγαν τις μικρότερες ποσότητες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το βήτα και το άλφα καροτένιο είχαν ωφέλιμη επίδραση, αν και το μεγαλύτερο όφελος προήλθε από το βήτα καροτένιο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

 

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξημένος κίνδυνος κατάποσης ξένων σωμάτων από παιδιά την περίοδο των Χριστουγέννων
GLP-1 αγωνιστές: Πιθανή προστασία των οστών σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 [Μελέτη]
Αναστάτωση για τη Μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Χαλκιδικής