Η κάνναβη επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του χρήστη να αναγνωρίσει, να επεξεργαστεί και να συναισθανθεί ανθρώπινα συναισθήματα, όπως ευτυχία, λύπη και θυμό, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Lucy Troup, του Colorado State University, μέτρησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο που προκαλείται από την οπτική προσοχή.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αν κάνουν χρόνια, μέτρια ή καθόλου χρήση.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες που ήταν συνδεδεμένοι με ηλεκτροεγκεφαλογράφο να δουν πρόσωπα με 4 εκφράσεις: ουδέτερη, ευτυχισμένη, θυμωμένη και φοβισμένη.

Οι χρήστες είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση σε πρόσωπα που έδειχναν αρνητικές εκφράσεις, ιδιαίτερα θυμωμένες, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Αντίθετα, έδειξαν μικρότερη ανταπόκριση σε θετικές εκφράσεις σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επίσης ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προσοχή στο συναίσθημα και να το εντοπίσουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρήστες και μη χρήστες δεν είχαν διαφορά. Ωστόσο, όταν τους ζητήθηκε να εστιάσουν στο φύλο του προσώπου και στη συνέχεια να εντοπίσουν το συναίσθημα οι χρήστες κάνναβης είχαν χαμηλότερο σκορ σε σύγκριση με τους μη χρήστες

Οι χρήστες ήταν επίσης λιγότερο ικανοί να συναισθάνονται τα συναισθήματα, αναφέρει η έρευνα η οποία υποδεικνύει ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τα συναισθήματα επηρεάζεται από την κάνναβη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLOS ONE.

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά