Ο αριθμός των εγχειρήσεων παγκοσμίως αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία αλλά μόνο το ένα τρίτο περίπου πραγματοποιούνται σε φτωχές χώρες, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Thomas Weiser, του Stanford University Medical Center στο Palo Alto, δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν τεράστιες αλλαγές στην παροχή εγχειρήσεων στον κόσμο και αυτό δείχνει την ανεκπλήρωτη ανάγκη για χειρουργική φροντίδα σε πολλές χώρες.

Παγκοσμίως ο αριθμός των εγχειρήσεων αυξήθηκε κατά 38% μεταξύ 2004 και 2012 – φθάνοντας σχεδόν στα 313 εκατομμύρια το 2012.

Ωστόσο, το 2012 μόνο το 30% των εγχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στις 104 χώρες με δαπάνες υγείας λιγότερο από 400 δολάρια ανά άτομο το χρόνο. Αυτές οι χώρες έχουν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους ή το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η χειρουργική περίθαλψη μπορεί να είναι σωτήρια, ενώ επίσης βοηθά στην πρόληψη μακροχρόνιας αναπηρίας.
Ο Dr. Walter Johnson, δήλωσε ότι η έρευνα εγείρει επίσης ερωτήσεις σχετικά με το αν οι χώρες παρέχουν τις πιο αναγκαίες εγχειρήσεις.

Για παράδειγμα, οι καισαρικές αποτελούσαν το 30% όλων των εγχειρήσεων στις φτωχές χώρες και λιγότερο από το 3% των εγχειρήσεων σε 44 πλούσιες χώρες.

Ο Johnson δήλωσε ότι αν και τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, ενώ οι χώρες μπορεί να παρέχουν περισσότερες καισαρικές κατά κεφαλήν σε σχέση με μια δεκαετία πριν δεν είναι διαθέσιμες άλλες επείγουσες και σωτήριες εγχειρήσεις για την πλειοψηφία των ανθρώπων που τις χρειάζονται σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the World Health Organization.

Πηγές:
Bulletin of the World Health Organization.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά