Ερευνητές εντόπισαν 3 παράγοντες κινδύνου που καθιστούν ανθρώπους με ψυχική νόσο πιο πιθανό να επιδεικνύουν βίαιη συμπεριφορά.

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με την έρευνα, είναι: Αν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ, αν προέβη σε βίαιη συμπεριφορά τους προηγουμένους 6 μήνες και αν υπήρξε θύμα βίας το προηγούμενο εξάμηνο.

Η Sarah Desmarais, του North Carolina State University στις ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου ήταν προγνωστικοί, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη το φύλο, η φυλή, η διάγνωση ψυχικής νόσου και άλλα κλινικά χαρακτηριστικά.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychiatric Services, δίνουν στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και σε άλλους που δουλεύουν με ενήλικες που έχουν ψυχική νόσο, χαρακτηριστικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πιθανά προειδοποιητικά σημάδια, επιτρέποντάς τους να παρέμβουν και να εμποδίσουν τη βίαιη συμπεριφορά.

Οι ερευνητές συνέθεσαν βάση δεδομένων 4.480 ενηλίκων με ψυχικές νόσους. που είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη βία το προηγούμενο εξάμηνο.

Η βάση δεδομένων άντλησε από 5 προηγούμενες έρευνες που εστίασαν σε θέματα που ποίκιλαν, από αντιψυχωσικά φάρμακα μέχρι προσεγγίσεις αγωγής.

Αυτές οι έρευνες είχαν διαφορετικούς στόχους αλλά όλες έθεταν ίδιες ερωτήσεις σχετικά με τη βία και τη θυματοποίηση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν ποιες συμπεριφορές, γεγονότα και χαρακτηριστικά είναι αυτά που μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τη βίαιη συμπεριφορά σε διάστημα 6 μηνών.

 

Πηγές:
Psychiatric Services.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό