Η διαδικασία γήρανσης αρχίζει ακόμα και πριν τη γέννηση, αναφέρει νέα έρευνα που χρησιμοποίησε ποντικούς για την εξέταση της κύησης και της ανάπτυξης του εμβρύου.

Η έρευνα έδειξε ότι η παροχή στις μητέρες, διατροφής με αντιοξειδωτικά στην εγκυμοσύνη, σήμαινε ότι επιβραδυνόταν η γήρανση στο παιδί της κατά τη διάρκεια της ενηλίκου ζωής.

Τα παιδιά μητέρων με τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στη μήτρα μπορούν να γεράσουν πιο γρήγορα στη ενήλικο ζωή.

Η ερευνήτρια Beth Allison, του University of Cambridge στη Βρετανία, δήλωσε ότι τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό πως μειώνουν τη γήρανση, αλλά στη νέα έρευνα φαίνεται για πρώτη φορά ότι η χορήγησή τους σε εγκύους μπορεί να επιβραδύνει το ρολόι γήρανσης του παιδιού τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό FASEB, επίσης τονίζει ότι το περιβάλλον στο οποίο εκτιθέμεθα στη μήτρα μπορεί να είναι το ίδιο ή περισσότερο σημαντικό στον προγραμματισμό κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου στην ενήλικο ζωή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενήλικα ποντίκια που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν λιγότερο οξυγόνο στην εγκυμοσύνη είχαν κοντύτερα τελομερή σε σχέση με ποντίκια που γεννήθηκαν από φυσιολογικές κυήσεις.

Τα παιδιά τους επίσης είχαν προβλήματα με τα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων- σημάδια ότι είχαν γεράσει πιο γρήγορα και είχαν την τάση να εμφανίσουν νωρίτερα καρδιακή νόσο.

Ωστόσο, όταν έγκυα ποντίκια έλαβαν συμπληρώματα αντιοξειδωτικών μειώθηκε ο κίνδυνος στα παιδιά τους να αναπτύξουν καρδιοπάθεια, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα έμβρυα που έλαβαν κατάλληλα επίπεδα οφέλους από οξυγόνο από τη μητρική διατροφή σε αντιοξειδωτικά είχαν μακρύτερα τελομερή σε σχέση με ποντικούς των οποίων οι μητέρες δεν έλαβαν τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών στην εγκυμοσύνη.

Αν και πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς, η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ανθρώπους και εστιάζει στη ανάγκη να διατηρούν οι έγκυες υγιεινό τρόπο ζωής για χάρη της μελλοντικής υγείας της καρδιάς των παιδιών της.

 

Πηγές:
FASEB.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες