Μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχει επιζήσει από καρδιακή προσβολή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να υποστεί και δεύτερη, αν ασκείται περισσότερο και κάθεται λιγότερο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Anna Gorczyca, του Indiana University, σε περισσότερες από 800 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας αλλά υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σωματική δραστηριότητα των γυναικών χρησιμοποιώντας τη μέτρηση, μεταβολικών ισοδυνάμων (METs) -πόση ενέργεια ξοδεύει το σώμα.

Για παράδειγμα 7,5 MET-ώρες την εβδομάδα ισοδυναμούν με 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας άσκησης.

Σε σύγκριση με γυναίκες που παρέμειναν σχετικά αδρανείς, γυναίκες που ενίσχυσαν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους μετά από καρδιακή προσβολή σε 7.5 MET-ώρες την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν 57% χαμηλότερες πιθανότητες για επόμενη καρδιακή προσβολή.

Γυναίκες που ακολουθούσαν το συνιστώμενο επίπεδο άσκησης πριν και μετά το συμβάν εμφάνισαν 46% μείωση των πιθανοτήτων δεύτερης καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με τις πιο αδρανείς γυναίκες.

Ο χρόνος που περνούσαν καθιστές, επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο. Σε ομάδα 514 γυναικών, αύξηση μιας ώρας την ημέρα στην καθιστική ζωή μετά από καρδιακή προσβολή συνδεόταν με 9% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Heart Association στο Phoenix.

 

Πηγές:
Συνέδριο της American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Την Κυριακή 2 Ιουνίου ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον καρκίνο
'Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV
Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σεμινάριο της ΔΟΘ στη Ρουμανία