Με τα καστανά της μαλλιά, το απαλό δέρμα και το εκφραστικό πρόσωπο, η Ναντίν είναι το νέο ανθρωπόμορφο ρομπότ που θα μπορούσε μελλοντικά, ελπίζουν οι ερευνητές, να χρησιμοποιηθεί ως προσωπική βοηθός για ηλικιωμένους και ανθρώπους με άνοια.

Η Ναντίν, με ύψος 1,70, κατασκευάστηκε να μοιάζει με τη δημιουργό του Nadia Thalmann, του Nanyang Technological University, που πέρασε 3 δεκαετίες ερευνώντας τους εικονικούς ανθρώπους.

Το λειτουργικό της Ναντίν επιτρέπει στο ρομπότ να εκφράζει διάφορα συναισθήματα και να θυμάται τις προηγούμενες συζητήσεις. Η Ναντίν δεν είναι εμπορικά διαθέσιμη, αλλά η Thalmann προβλέπει ότι τα ρομπότ μελλοντικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σύντροφοι ανθρώπων με άνοια.

Αν αφεθούν μόνοι, οι ασθενείς με άνοια θα καταπέσουν γρήγορα. Επομένως, πρέπει να βρίσκονται σε αλληλεπίδραση, δήλωσε η ερευνήτρια.

Η Ναντίν θα μπορεί να συζητά, να διηγείται ιστορίες ή να παίζει απλά παιχνίδια.

Η Thalmann και η ομάδα της εργάζονται επίσης σε ρομπότ που εκφράζουν συναισθήματα και μπορούν να παίζουν με τα παιδιά. Το σχέδιο είναι ακόμα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και δεν υπάρχει πρωτότυπο ακόμα.

Θα μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις, να δείχνει συναισθήματα και να αναγνωρίζει ανθρώπους. Εκτός από το να συντροφεύει θα μπορούσε να επιβλέπει παιδιά και να ενημερώνει τον γονέα ή τη νταντά όταν κάτι δεν πάει καλά.

Υπάρχουν σχέδια να προγραμματιστεί το ρομπότ ώστε να μιλά διαφορετικές γλώσσες, ώστε να χρησιμεύσει ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Πηγές:
Reuters.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση