Έρευνα έδειξε ότι η εκπαίδευση και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να περιορίσουν τη γήρανση της φαιάς ουσίας.

Νέα έρευνα έδειξε ότι το ανέβασμα της σκάλας βελτιώνει και την υγεία του εγκεφάλου και ότι η εκπαίδευση έχει επίσης θετική επίδραση.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Neurobiology of Aging, επιστήμονες με επικεφαλής τον Jason Steffener, δείχνουν ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνει κάποιος και όσο περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης συμπληρώνει, τόσο πιο νέος φαίνεται ο εγκέφαλός του.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ηλικία του εγκεφάλου μειώνεται κατά 0.95 χρόνια για κάθε χρόνο εκπαίδευσης και κατά 0.58 χρόνια για τα σκαλοπάτια που ανεβαίνει καθημερινά.

Η έρευνα δείχνει ότι οι καμπάνιες που προτρέπουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν σκάλες θα πρέπει να επεκταθούν και στους ηλικιωμένους, ώστε να διατηρούν νέο τον εγκέφαλό τους.

Ο Steffener, του Institut universitaire de gériatrie de Montréal, χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να εξετάσει τον εγκέφαλο 331 υγιών ενηλίκων, ηλικίας 19 έως 79 ετών.

Μέτρησε τον όγκο της φαιάς ουσίας που είχε ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων, επειδή η έκπτωση είναι πολύ εμφανές σημείο της χρονολογικής διαδικασίας γήρανσης.

Στη συνέχεια συνέκρινε τον όγκο του εγκεφάλου με τον αριθμό των σκαλοπατιών που ανέβηκαν οι συμμετέχοντες και τα χρόνια εκπαίδευσης που συμπλήρωσαν.

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Όσο πιο πολλά σκαλοπάτια ανέβαιναν οι συμμετέχοντες και όσο περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης συμπλήρωναν τόσο νεότερος ήταν ο εγκέφαλος.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως η εκπαίδευση και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν τη διαφορά μεταξύ φυσιολογικής πρόβλεψης της ηλικίας και της χρονολογικής ηλικίας και ότι οι άνθρωποι ενεργά μπορούν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τον εγκέφαλό τους να παραμείνει νέος.

Πρόσθεσε, ότι η έρευνα έδειξε ότι κάτι απλό όπως το ανέβασμα της σκάλας έχει μεγάλη δυναμική ως μέτρο παρέμβασης για την προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου.

 

Πηγές:
Neurobiology of Aging.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής