Σε αδυναμία επαρκούς κάλυψης των αναγκών φαρμακευτικής περίθαλψης, έχει οδηγήσει η διαρκής συρρίκνωση της δημόσιας δαπάνης.

Η φαρμακευτική δαπάνη πλησιάζει το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού, οδηγώντας σε «ασθενείς δύο ταχυτήτων».

Την ίδια ώρα, η εισαγωγή εισπρακτικών μηχανισμών, όπως της αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, μετακυλίει τη δαπάνη προς τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες χρηματοδοτούν το 26% της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Τα παραπάνω επισημαίνονται – μεταξύ άλλων – στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου, ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει στην πολιτεία «Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία», με το οποίο προτείνει τα εξής:

Θεσμοθέτηση ειδικού κονδυλίου για ανασφάλιστους και πρόσφυγες και εξαίρεση του κόστους των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο κλάδος έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία θα εκφραζόταν ως επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων στις παροχές Υγείας, με «ασθενείς δύο ταχυτήτων».

Η επιπρόσθετη δαπάνη για την κάλυψη των προσφύγων και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας θα πρέπει να κινητοποιήσει την πολιτεία προς την
ανεύρεση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης, και όχι να τη στρέψει στην εύκολη λύση της συμπερίληψής της στον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό των 1,945 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η υλοποίηση σχεδίου για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την καλύτερη αποδοτικότητα των υπαρχόντων πόρων, θα εξασφαλίσει χώρο για την αποζημίωση νέων, καινοτόμων θεραπειών.

Τέλος, από την φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να εξαιρούνται τα εμβόλια καθώς αφορούν στην πρόληψη.

Οφειλές

Ο ΣΦΕΕ προτείνει σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου προς τις εταιρίες.

Μόνο για το 2015 οι οφειλές αυτές εκτιμώνται στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αποτελεί επιπλέον ζήτημα το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τυγχάνουν διακριτικής – χειρότερης – μεταχείρισης - σε σχέση με τους υπόλοιπους παρόχους.

Ο ΣΦΕΕ διεκδικεί τον καθορισμό ενός ανώτατου clawback εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση.

Ζητεί, επίσης, την αντικατάσταση όλων των υπαρχόντων εκπτώσεων (rebates) από ένα μοναδικό και απλοποιημένο rebate όγκου πωλήσεων, το οποίο θα προκύψει κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα, επαναφέρει με ένταση την αναγκαιότητα να ενισχυθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η υποχρεωτική χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και οδηγίες κλινικής πρακτικής και μητρώα ασθενειών, τα οποία θα βοηθήσουν στον έλεγχο του όγκου και συγκράτησης των δαπανών, αλλά και θα ενισχύσουν την επενδυτική δραστηριότητα σε αντίθεση με τα υπάρχοντα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Όγκος

Το κλειδί για τον έλεγχο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης.

Ο ΣΦΕΕ θεωρεί προτεραιότητα την ενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, με την άμεση θέσπιση κριτηρίων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αποζημίωση νέων φαρμάκων και να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Σε ότι αφορά στην τιμολόγηση είναι πάγια θέση του ΣΦΕΕ να ορίζεται ως χαμηλότερη τιμή - τόσο για τα εντός πατέντας (on patent), όσο και για τα εκτός πατέντας (off-patent) φαρμακευτικά προϊόντα - ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το παρόν σύστημα τιμολόγησης έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του και είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός νέου απλοποιημένου συστήματος, το οποίο θα προκύψει με διαβούλευση και δεν θα επηρεάζει τις τιμές άλλων χωρών.

Έρευνα

Προτείνει τη στήριξη και ενίσχυση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη, αποσκοπώντας στη διατήρηση και περαιτέρω αύξηση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης.

Στόχος είναι να τριπλασιαστούν οι εισροές κονδυλίων για Κλινικές Μελέτες από τα 80 εκατομμύρια ευρώ στα 240 εκατομμύρια.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκριση τοποθέτησης του εμφυτεύματος της Neuralink σε δεύτερο ασθενή
Μπαλονάκι χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο
VHL Webinar 2024: ‘’Σποραδικός και κληρονομούμενος καρκίνος του νεφρού (Von- Hippel Lindau) - Με επίκεντρο τον ασθενή’’