Η μυρωδιά του αλκοόλ καθιστά δύσκολο τον έλεγχο της συμπεριφοράς των ανθρώπων, υποδεικνύοντας ότι αποτελεί μέρος αυτού που καθιστά δύσκολη την αποχή, στους αλκοολικούς, αναφέρουν ερευνητές στη Βρετανία.

Μικρή έρευνα του Edge Hill University ανακάλυψε ότι η μυρωδιά του αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να ελέγχουν την αντίδρασή τους ή την κατανόηση πληροφοριών. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychopharmacology.

Η Dr. Rebecca Monk, δήλωσε πως γνωρίζομε ότι η συμπεριφορά προς το αλκοόλ διαμορφώνεται από το περιβάλλον μας, περιλαμβανομένου με ποιον είμαστε και του πλαισίου στο οποίο πίνουμε.

Για να διαπιστωθεί αν η μυρωδιά παίζει ρόλο, οι ερευνητές επέλεξαν 40 ανθρώπους που έλαβαν μια μάσκα προσώπου που είχε εμποτιστεί με άρωμα αλκοόλ είτε με διάλυμα εσπεριδοειδών. Και οι 2 ομάδες έπρεπε να συμπληρώσουν τεστ σε υπολογιστή που μετρούσε το χρόνο αντίδρασης, την ακρίβεια και τον εσφαλμένο συναγερμό.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να πατούν ένα κουμπί όταν έβλεπαν είτε το γράμμα Κ είτε μια φωτογραφία μπύρας.
Γενικά, τα οπτικά στοιχεία που συνδέονταν με το αλκοόλ προκαλούσαν χαμηλότερα ποσοστά εσφαλμένου συναγερμού, πιο αργό χρόνο αντίδρασης και υψηλότερα ποσοστά ακρίβειας. Ωστόσο υψηλότερα ποσοστά εσφαλμένου συναγερμού ήταν πολύ υψηλότερα σε ανθρώπους που εισέπνεαν αλκοόλ.

Ο Derek Heim, δήλωσε ότι ελπίδα μας είναι ότι αυξάνοντας την κατανόησή μας για το πώς το περιβάλλον διαμορφώνει συμπεριφορές χρήσης ουσιών θα μπορέσουμε να ετοιμάσουμε πιο ευαίσθητες παρεμβάσεις στις διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι καταναλώνουν ουσίες.

Πηγές:
Psychopharmacology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα