Νεαρές γυναίκες με έντονη και επίπονη έμμηνο ρύση λόγω ενδομητρίωσης έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με γυναίκες που δεν πάσχουν από την πάθηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Fan Mu, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι γυναίκες με ενδομητρίωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σχέση με γυναίκες που δεν έχουν την πάθηση και ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι πιο υψηλός όταν είναι νέες.

Ποσοστό 6% έως 10% γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν ενδομητρίωση αλλά τα ακριβή νούμερα είναι άγνωστα.

Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία 116.430 γυναικών. Ενδομητρίωση διαγνώστηκε σε 11.903 γυναίκες μέχρι το τέλος της έρευνας.

Στα 20 χρόνια που διήρκεσε, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση όσες έπασχαν από αυτή είχαν 1,52 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και 1,91 φορές περισσότερες να εμφανίσουν στηθάγχη.

Επιπλέον, γυναίκες ηλικίας 40 ετών ή νεότερες που έπασχαν από ενδομητρίωση είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή, στηθάγχη ή να χρειαστούν αγωγή για μπλοκαρισμένες αρτηρίες σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς την πάθηση, στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Ερευνητές σημείωσαν ότι χειρουργική αγωγή της ενδομητρίωσης μπορεί ενδεχομένως να είναι μερικώς η αιτία του αυξημένου κινδύνου καρδιοπάθειας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Πηγές:
Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε