Η καθημερινή κατανάλωση περίπου 130 γραμμαρίων οσπρίων οδήγησε σε απώλεια βάρους 0,34 κιλών σε επισκόπηση και μεταανάλυση όλων των διαθέσιμων κλινικών ερευνών για την επίδραση της κατανάλωσης οσπρίων.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Russell de Souza, του Li Ka Shing Knowledge Institute of St. Michael's Hospital, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.

Η έρευνα προστίθεται σε προηγούμενη που έδειξε ότι η καθημερινή μερίδα οσπρίων φέρνει περισσότερο κορεσμό στους ανθρώπους σε σχέση με τη διατροφή της ομάδας ελέγχου και ότι τα όσπρια μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη χοληστερόλη LDL.

Η μετα-ανάλυση εστίασε σε 21 κλινικές δοκιμές σε 940 ενήλικες, που έχασαν κατά μέσον όρο 0,34 κιλά σε 6 εβδομάδες με την πρόσθεση μιας μερίδας οσπρίων στη διατροφή.

Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της ζωικής πρωτεΐνης, καθώς και των βλαβερών λιπαρών όπως τα τρανς.

Ο Dr. de Souza, σημείωσε ότι 90% των παρεμβάσεων για απώλεια βάρους αποτυγχάνουν οδηγώντας στην επαναπρόσληψη βάρους που μπορεί εν μέρει να οφείλεται στην πείνα και στη λαχτάρα για φαγητό.

Δήλωσε ότι η νέα έρευνα ευθυγραμμίζεται με την προηγούμενη εργασία της ομάδας, που ανακάλυψε ότι τα όσπρια αυξάνουν το επίπεδό κορεσμού κατά 31%, που μπορεί να οδηγεί σε λιγότερη πρόσληψη τροφών.

Άλλη επισκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση κατά μέσον όρο μιας μερίδας οσπρίων την ημέρα μπορεί επίσης να μειώσει κατά 5% τη χοληστερόλη LDL.

Η γνώση των τροφών που φέρνουν κορεσμό για μεγαλύτερο διάστημα, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη διατήρησή του.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι αν και η απώλεια βάρους ήταν μικρή, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι απλώς η περίληψη των οσπρίων στη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επίσης πιστεύει ότι το πιο σημαντικό είναι πως εμποδίζει την επαναπρόσληψη βάρους.

Πηγές:
The American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις