Η κατανάλωση 2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα εκτιμάται ότι είναι ωφέλιμη για την υγεία και ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Σε πρόσφατη έρευνα, φάνηκε ότι ένα έως 2 φλιτζάνια καφέ καθημερινά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η έρευνα ανακάλυψε μείωση 26% στην εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο σε ανθρώπους που κατανάλωναν καφέ σε μέτρια ποσότητα, τακτικά.

Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο συνέχισε να μειώνεται μέχρι 50% όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περισσότερες από 2,5 μερίδες καφέ καθημερινά.

Ο ερευνητής Stephen Gruber του University Of Southern California, ανακάλυψε πως η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και όσο περισσότερο καφέ καταναλώνει κάποιος τόσο υποχωρεί ο κίνδυνος.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, εξέτασε περισσότερους από 5.100 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν διαγνωστεί μα καρκίνο στο παχύ έντερο τους προηγούμενους μήνες και 4.000 που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου.

Ερωτηματολόγιο συνέλεξε επίσης πληροφορίες σχετικά με πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και το κάπνισμα.
Η ένδειξη του μειωμένου κινδύνου φάνηκε σε όλα τα είδη καφέ, με και χωρίς καφεΐνη.

Η καφεΐνη και οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στον καφέ μπορεί να δρουν σαν αντιοξειδωτικά περιορίζοντας την ανάπτυξη πιθανών καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο.

Η Stephanie Schmit δήλωσε ότι τα καλά νέα είναι πως τα στοιχεία δείχνουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο, άσχετα από τη γεύση ή το είδος του καφέ που προτιμά κάποιος.

Ο Gad Rennert, του Clalit National Israeli Cancer Control Center στη Χάιφα, δήλωσε ότι παρά τις ενδείξεις χρειάζονται επιπλέον έρευνες πριν συστήσουμε τον καφέ ως προληπτικό μέτρο.

Πηγές:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Αναπαραγωγικός τουρισμός και άλλες μορφές ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα