Πιθανή σχέση μεταξύ της φτωχής στοματικής υγείας και της νοητικής εξασθένησης λόγω γήρατος αναφέρουν ερευνητές.

Ωστόσο, τονίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ώστε να αποδεικνύεται η άμεση σχέση μεταξύ στοματικής υγείας και νοητικών ικανοτήτων.

Σε νέα έρευνα, επιστήμονες επισκόπησαν μελέτες για τη στοματική υγεία και τις νοητικές ικανότητες μεταξύ 1993 και 2013.
Ορισμένες από τις έρευνες ανακάλυψαν ότι δείκτες στοματικής υγείας συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης ή άνοιας, ενώ άλλες έρευνες δεν ανακάλυψαν σχέση.

Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι ορισμένα από τα ευρήματα που βασίστηκαν στον αριθμό των δοντιών ή των βλαβών ήταν αντιφατικά.

Η νέα επισκόπηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society.
Η ερευνήτρια Bei Wu δήλωσε ότι κλινικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η συχνότητα προβλημάτων στοματικής υγείας αυξάνει σημαντικά σε ηλικιωμένους με νοητικές βλάβες, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από άνοια.

Η Wu, του Duke University's School of Nursing στο Durham δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις έως σήμερα για να καταλήξουμε ότι υπάρχει αιτιατή σχέση μεταξύ της νοητικής εξασθένησης και της στοματικής υγείας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στη σχέση.

Η οδοντίατρος Dr. Jacqueline Sobota, δήλωσε ότι, για παράδειγμα, εικάζεται ότι υπάρχει κοινή φλεγμονώδης οδός μεταξύ της νοητικής εξασθένησης και της στοματική νόσου. Ωστόσο, η νέα έρευνα όπως και προηγούμενες δεν το έχουν επιβεβαιώσει.

Η Dr. Gayatri Devi, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ορισμένοι ασθενείς με άνοια μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν απραξία στην οποία κάποιος ξεχνά μια εργασία που έχει μάθει, όπως για παράδειγμα το βούρτσισμα των δοντιών και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να εξασθενήσει τη στοματική υγεία.

Η Devi δήλωσε ότι ορισμένοι ασθενείς, ακόμα και αν δεν έχουν απραξία, μπορεί ενδεχομένως να ξεχάσουν να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Ωστόσο, στην αρχή της άνοιας η πλειοψηφία των ασθενών τηρεί τη στοματική υγιεινή όπως και πριν από αυτήν.

 

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επένδυση της GSK Ελλάδος στην κλινική έρευνα
H CoViD παραμένει πιο επικίνδυνη από τη γρίπη (μελέτη)
Φ. Κανακούδη: Η πρωτοπόρος του παιδικού αντιρευματικού αγώνα