Νέα έρευνα ρίχνει φως σε μια από τις πιο σκληρές επιπτώσεις της νόσου του Alzheimer, την ανικανότητα του ασθενούς να αναγνωρίζει αγαπημένα πρόσωπα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι εκτός από την πρόκληση απώλειας μνήμης, η νόσος φαίνεται πως επηρεάζει την οπτική αντίληψη-ιδιαίτερα την ικανότητα αναγνώρισης προσώπων.

Οι ερευνητές εξέτασαν ομάδα ηλικιωμένων με τη νόσο του Alzheimer και ομάδα ελέγχου χωρίς τη νόσο, για να διαπιστώσουν πόσο καλά μπορούσαν να αντιληφθούν πρόσωπα και αυτοκίνητα που απεικονίζονταν σε φωτογραφίες. Έδειξαν τις φωτογραφίες στους συμμετέχοντες είτε ανάποδα είτε στη σωστή, όρθια θέση.

Ο ερευνητής Sven Joubert, του University of Montreal, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα στους ανθρώπους με τη νόσο ήταν παρόμοια με αυτά ομάδας ελέγχου όσον αφορά την ακρίβεια στις απαντήσεις και το χρόνο επεξεργασίας αναποδογυρισμένων προσώπων και αυτοκινήτων.

Ο Joubert εξήγησε ότι για να εκτελεστούν οι συγκεκριμένες εργασίες ο εγκέφαλος πρέπει να πραγματοποιήσει τοπική ανάλυση των διαφόρων συστατικών της εικόνας που αντιλαμβάνεται ο οφθαλμός. Ωστόσο, όσον αφορά την αναγνώριση όρθιων προσώπων οι ασθενείς ήταν πολύ πιο αργοί και έκαναν περισσότερα λάθη σε σχέση με τους υγιείς.

Δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η νόσος οδηγεί σε προβλήματα οπτικής αντίληψης- συγκεκριμένα με πρόσωπα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτή συμβαίνει στα πρώτα στάδια της νόσου.

Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει μέλη οικογένειας ασθενών να κατανοήσουν καλύτερα την ανικανότητα του αγαπημένου τους να τους αναγνωρίσει και μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέους τρόπους καθυστέρησης του προβλήματος, θεωρούν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease.

 

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση