Η ψωρίαση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει ανεύρυσμα, αναφέρει νέα έρευνα από τη Δανία.

Συμμετέχοντες που έπασχαν από ψωρίαση είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι καθώς αυξανόταν η σοβαρότητα της ψωρίασης ενός ανθρώπου, αυξανόταν και ο κίνδυνος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 60.000 ανθρώπους με ελαφρά ψωρίαση και περισσότερους από 11.000 με σοβαρή. Οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο ανευρύσματος σε καθεμία από αυτές τις ομάδες με τον κίνδυνο ύπαρξης τέτοιου σε 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους του γενικού πληθυσμού της Δανίας.

Σε διάστημα 14 ετών, 50 άνθρωποι με σοβαρή ψωρίαση και 240 με ελαφριά μορφή της νόσου εμφάνισαν ανεύρυσμα.
Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για ανεύρυσμα, όπως η ηλικία και το ιστορικό καπνίσματος, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με σοβαρή ψωρίαση είχαν 67% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Άνθρωποι με ελαφρά ψωρίαση φάνηκε επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο. Είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση.

Στην έρευνα, επιστήμονες παρατήρησαν ότι η φλεγμονή στην αορτή είναι αναγκαία για την εμφάνιση ανευρύσματος.
Ο Dr. Usman Khalid, του Herlev and Gentofte Hospital, δήλωσε ότι η ψωρίαση θα πρέπει να θεωρείται συστημική φλεγμονώδης νόσος παρά μεμονωμένη δερματική ασθένεια.

Λόγω αυτού, ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να γνωρίζουν τον πιθανό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, περιλαμβανομένων των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής, δήλωσε ο Khalid.
Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες ειρήνες για να διαπιστωθεί αν ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να εξετάζονται επιπλέον για ανευρύσματα.

Επίσης, νέες έρευνες χρειάζονται για να διαπιστωθεί αν η αντιμετώπιση της ψωρίασης με αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί ενδεχομένως επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανευρύσματος.

 

Πηγές:
Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]