Πρόσφατη έρευνα συνδέει τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση με περίπου 30% αυξημένο κίνδυνο να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο ή να εμφανίσει στεφανιαία νόσο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το μέγεθος της επίδρασης είναι συγκρίσιμο με αυτό άλλων αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου, όπως το άγχος και η στρεσογόνος εργασία.

Η μοναξιά έχει ήδη συνδεθεί με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, υπέρταση και τελικά πρόωρο θάνατο, αλλά δεν είναι σαφής η επίδραση που θα μπορούσε να έχει στον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 23 έρευνες.

Οι συγκεκριμένες έρευνες που αφορούν περισσότερους από 181.000 ενήλικες περιέλαβαν 4.628 καρδιολογικά περιστατικά (καρδιακή προσβολή, στηθάγχη και θάνατο) και 3.002 εγκεφαλικά επεισόδια που καταγράφηκαν στα διαστήματα παρακολούθησης, που κυμαίνονταν από 3 έως 21 χρόνια.

Η έρευνα είναι μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν καταληκτικά συμπεράσματα για αιτιατή σχέση.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η εργασία τους υποδεικνύει πως η αντιμετώπιση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης μπορεί ενδεχομένως να έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη δυο από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart.

 

Πηγές:
Heart.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’