Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μείωση του χρόνου καθισιού στην εργασία κατά 71 λεπτά την ημέρα, μπορεί να έχει θετική επίδραση μακροπρόθεσμα, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία.

Τα συχνά διαλείμματα για τη μείωση του χρόνου που κάθεται κάποιος στη δουλειά μπορεί να βοηθήσουν να περιοριστεί το υπερβάλλον σωματικό λίπος και να υποχωρήσει ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη και πρόωρου θανάτου, αναφέρει η έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν μείωση 0.61% στο σωματικό λίπος των συμμετεχόντων.

Αυτό προέκυψε από μείωση του χρόνου καθισιού κατά 71 λεπτά την ημέρα, κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας μετά από ένα μήνα. Ερευνητές του University of Southern Denmark, του National Research Centre for Prevention and Health και του University of Sydney προέβησαν σε παρεμβατική ενέργεια για τη μείωση του χρόνου παρατεταμένου καθισιού.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 317 εργαζομένους σε 19 γραφεία στη Δανία και τη Γροιλανδία που τοποθετήθηκαν τυχαία σε ομάδες παρέμβασης ή ελέγχου.

Η ομάδα παρέμβασης περιλάμβανε αλλαγές του περιβάλλοντος του γραφείου, μια διάλεξη και ένα workshop, στο οποίο οι εργαζόμενοι ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιήσουν γραφεία στα οποία σηκώνονταν και όρθιοι.

Φορώντας στους συμμετέχοντες επιταχυνσιόμετρο, οι ερευνητές μέτρησαν τα αποτελέσματα σε μια εβδομάδα πέντε εργάσιμων ημερών.

Μετά από ένα μήνα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης κάθισαν για 71 λεπτά λιγότερο σε εργάσιμη ημέρα 8 ωρών, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Μετά από 3 μήνες ο χρόνος μειώθηκε σε 48 λεπτά.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο αριθμός των βημάτων ανα εργάσιμη ώρα ήταν 7% υψηλότερος στον ένα μήνα και 8% υψηλότερος στους 3 μήνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology.

 

 

Πηγές:
International Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις