Μια γενετική μετάλλαξη ενεργοποιεί πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη φλεγμονή στην ψωρίαση και ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι βρίσκονται ενδεχομένως στον ορίζοντα πιο αποτελεσματικές αγωγές για τη νόσο.

Ερευνητές του Vlaams Institute for Biotechnology αναφέρουν σε νέα έρευνα ότι φαρμακευτική αγωγή για την ανάσχεση της πρωτεΐνης MALT1 εμπόδισε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί τη φλεγμονή στην ψωρίαση.

Ένα από τα γονίδια που εμπλέκονται στην εμφάνιση της ψωρίασης είναι το CARD14, μεταλλάξεις του οποίου το οδηγούν να ενεργοποιεί άλλες πρωτεΐνες, περιλαμβανομένων των NF-kB και MALT1. Και οι δυο εμπλέκονται σε παράγοντες που καθοδηγούν τη φλεγμονή και την ψωρίαση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EMBO Reports. Οι ερευνητές απομόνωσαν δερματικά κύτταρα
,κερατινοκύτταρα, που εμπλέκονται στην ψωρίαση, ανακαλύπτοντας ότι το CARD14 φυσιολογικά και λειτουργικά ενεργοποιεί την MALT1.
Χρησιμοποιώντας φάρμακα για την ανάσχεση της λειτουργίας της MALT1 μειώθηκε η παραγωγή πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην αυξημένη φλεγμονή και τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων, κάτι το οποίο, όπως δήλωσαν, μπορεί να έχει ενδεχομένως δυναμική ως αγωγή. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες έρευνες.

Ο Dr. Rudi Beyaert, καθηγητής στο Vlaams Institute for Biotechnology και το Ghent University, δήλωσε ότι τα ευρήματα εγείρουν την πιθανότητα οι αναστολείς της MALT1 να μπορούν ενδεχομένως να είναι θεραπευτικά ωφέλιμοι για ασθενείς με ψωρίαση που φέρουν μεταλλάξεις στο CARD14. Αν οι αναστολείς της MALT1 μπορεί να είναι χρήσιμοι και για την αντιμετώπιση πιο κοινών μορφών ψωρίασης είναι υπο διερεύνηση.

 

Πηγές:
EMBO Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;