Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, το S-adenosylmethionine (SAMe), το μεθυλο-τετραϋδροφυλλικό οξύ και η βιταμίνη D, ενισχύουν την επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία ενίσχυσης της διάθεσης όταν λαμβάνονται παράλληλα με αντικαταθλιπτικά.

Οι ερευνητές του University of Melbourne και του Harvard ανέλυσαν 40 κλινικές δοκιμές με συστηματική επισκόπηση των ενδείξεων για τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης παράλληλα με αντικαταθλιπτικά.

Το πιο ισχυρό εύρημα ήταν ότι τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά είχαν στατιστικά σημαντική επίδραση σε σχέση με placebo, δήλωσε ο ερευνητής Jerome Sarris, του University of Melbourne.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα είναι πολύ καλά για τη γενική υγεία του εγκεφάλου και τη βελτίωση της διάθεσης αλλά πρόκειται για την πρώτη ανάλυση ερευνών που εστιάζει στη χρήση τους σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά.

Ο Sarris δήλωσε ότι η διαφορά για ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα σε σύγκριση με το placebo ήταν πολύ σημαντική.

Ανέφερε μεικτά αποτελέσματα για ψευδάργυρο, βιταμίνη C και τρυπτοφάνη. Το φυλλικό οξύ δεν δρούσε ιδιαίτερα καλά, ούτε η ινοσιτόλη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Πηγές:
American Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς: Μείνετε στα 5 ευρώ ανά εμβολιασμό - Μη γίνει ό,τι με τα rapid tests
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Ροδόχρους ακμή: Συμβουλές για τη διαχείριση εξάρσεων