Τα ιατρικά λάθη μπορεί ενδεχομένως να είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Johns Hopkins University ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ που κάλυπταν 8 χρόνια και κατέληξαν ότι περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι το χρόνο πέθαναν από ιατρικά λάθη.

Αν επιβεβαιωθούν, αυτό θα καθιστούσε τα ιατρικά λάθη τρίτη αιτία θανάτου μεταξύ των Αμερικανών. Η αναπνευστική νόσος κατατάσσεται ως τρίτη αιτία θανάτου από το U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

Ωστόσο, ποσοστά θανάτου που οφείλονται σε ιατρικά λάθη δεν έχουν αναγνωριστεί στις μεθόδους συλλογής εθνικών στατιστικών στοιχείων, δήλωσε ο Dr. Martin Makary.

Η μέθοδος συλλογής στοιχείων από τον CDC δεν κατηγοριοποιεί τα ιατρικά λάθη χωριστά στα πιστοποιητικά θανάτου, σύμφωνα με τους ερευνητές που καλούν σε αλλαγές αυτού του κριτηρίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4 έρευνες που ανέλυσαν στοιχεία ποσοστών θανάτων από το 2000 έως το 2008.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο από το 2013, οι ερευνητές προέκτειναν τις πληροφορίες και με βάση περισσότερες από 35 εκατομμύρια εισαγωγές περισσότεροι από 251.000 θάνατοι προήλθαν από ιατρικό λάθος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μεταφράζεται στο 9,5% των θανάτων στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο.

Ωστόσο, τα στοιχεία του CDC δείχνουν διαφορετική εικόνα.

Σύμφωνα με αυτά, το 2013, περισσότεροι από 611.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πέθαναν από καρδιοπάθεια, σχεδόν 585.000 από καρκίνο και περίπου 150.000 από χρόνια αναπνευστική νόσο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο