Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι διατροφή με ‘’πρόχειρο φαγητό’’ μπορεί να προκαλέσει τόση βλάβη στους νεφρούς όση και ο διαβήτης.

Ο διαβήτης τύπου 2, συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία και τα περιστατικά αυξάνονται παγκοσμίως με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Στον διαβήτη τύπου 2 η συσσώρευση σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στα όργανα, όπως στα νεφρά και να οδηγήσει σε διαβητική νεφρική νόσο.

Επομένως η ανακάλυψη τρόπου να μπλοκάρουμε τη νεφρική επαναρρόφηση γλυκόζης θα μπορούσε να προσφέρει πιθανή αγωγή για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου.

Ερευνητές εξέτασαν πώς η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα πολλά σάκχαρα ή λιπαρά επηρεάζουν τους μεταφορείς γλυκόζης στους νεφρούς.

Σε πειράματα σε ζώα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα είδη μεταφορέων γλυκόζης (GLUT and SGLT) καθώς και οι ρυθμιστικές τους πρωτεΐνες ήταν παρόντα σε μεγαλύτερο αριθμό σε ποντικούς με διαβήτη τύπου 2. Όμως, μια διατροφή με πολλά λιπαρά και το ‘’πρόχειρο φαγητό’’ προκάλεσε παρόμοια αύξηση σε αυτούς τους υποδοχείς.

Η Dr Havovi Chichger, δήλωσε ότι η δυτικού τύπου διατροφή περιέχει περισσότερο και πιο επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό και λιπαρά και ότι υπάρχει γνωστή σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αυτού του είδους διατροφής και πρόσφατων αυξήσεων στα περιστατικά διαβήτη και παχυσαρκίας.

Πρόσθεσε ότι στην έρευνα ο διαβήτης τύπου 1 και ο τύπου 2 προκάλεσαν αλλαγές στη μεταφορά γλυκόζης στον νεφρό αλλά το ‘’πρόχειρο φαγητό’’ ή η διατροφή με πολλά λιπαρά προκαλεί αλλαγές που είναι παρόμοιες με αυτές που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

Η Chichger δήλωσε ότι μια νέα αγωγή για τους διαβητικούς συνίσταται στο μπλοκάρισμα του μεταφορέα γλυκόζης στους νεφρού ώστε να μειωθούν να επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Experimental Physiology.

 

Πηγές:
Experimental Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων νοσοκομείων
Μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να "τρέξει" [μελέτη]
ΕΚΠΑ: Οι ελληνικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας