Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ενημερωτικού σεμιναρίου που διοργάνωσε η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε), για τους εκπροσώπους του τύπου, σχετικά με τις Ρευματικές Παθήσεις.

Το σεμινάριο έλαβε χώρα το Σάββατο, 14 Μαΐου, σε μια προσπάθεια προβολής των αναγκαίων δράσεων που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ώστε να καταπολεμηθούν οι επιπτώσεις που προκαλούν οι Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ) στους ασθενείς και στις οικογένειες τους αλλά και συνολικά στην κοινωνία και στην εθνική οικονομία.

Πρωταρχικός στόχος του σεμιναρίου, ήταν μέσα από την ορθή ενημέρωση και με «σύμμαχους» τόσο τους εκπροσώπους τύπου, αλλά και τους Συλλόγους Ασθενών, να αυξηθεί το επίπεδο γνώσης και αναγνωρισιμότητας για τις ΡΠ, τις δυνατότητες αντιμετώπισή τους,, το ρόλο του Ρευματολόγου αλλά και για τις πρωτοβουλίες της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.

Τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε, (το τελευταίο τρίμηνο του 2015), φανερώνουν ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με όλα τα παραπάνω. Συγκεκριμένα:

1. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι πάσχουν από κάποια Ρευματική πάθηση, δεν είχε επισκεφθεί άμεσα τον ειδικό ρευματολόγο Ιατρό, θεωρώντας καταλληλότερη κάποια άλλη ιατρική ειδικότητα για το πρόβλημα υγείας του (ποσοστό 57%).
2. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου το 41%), επισκέφθηκε τον ειδικό ιατρό Ρευματολόγο μετά από τρείς μήνες, αφού παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα.
3. Αναφορικά με το βαθμό αναγνωρισιμότητας των ρευματικών παθήσεων και ενώ, ένα ποσοστό της τάξης του 35,7% από τους συμμετέχοντες απάντησε ότι γνωρίζει τις Ρευματικές παθήσεις, όταν έγινε η αναφορά στα συμπτώματα αυτών, το ποσοστό άγνοιας για συγκεκριμένες ασθένειες (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Ψωριασικής Αρθρίτιδας Σπονδυλαρθρίτιδας), ξεπέρασε το 70%.

Την παραπάνω ανακολουθία και έλλειψη ενημέρωσης, έρχεται να καλύψει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», όχι μόνο με την Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία “Το Σώμα σου μιλάει-Άκουσε το”, αλλά και με μια σειρά προτεινόμενων δράσεων που αφορούν ευρύ φάσμα εμπλεκομένων και συγκεκριμένα:

  • Τους διαμορφωτές πολιτικής υγείας.
  • Τους ιατρούς, τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας και τις φαρμακευτικές εταιρείες.
  • Τους εκπαιδευτικούς, την αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
  • Το γενικό πληθυσμό.

Κυρίως όμως αφορούν τα Άτομα με Ρευματικές Παθήσεις τα αιτήματα των οποίων πρέπει να εκφράζονται μέσω των οργανώσεών τους και οι απόψεις τους να λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη των αποφάσεων που τους επηρεάζουν.

Η ορθή εφαρμογή του «Εθνικού Σχέδιο Δράσης» φιλοδοξεί να επιτύχει την ευρύτερη αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο των επιπτώσεων των Ρευματικές Παθήσεις, των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς και όλων των διαθέσιμων αποτελεσματικών παρεμβάσεων που μειώνουν τη νοσηρότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις.
Με την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου αναφορικά με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης», τα κύρια σημεία αυτού καθώς και τις προτεραιότητές του, τη σημαντικότητα του ρόλου του ασθενή, αλλά και τη σημασία συμμετοχής των Συλλόγων Ασθενών σε όλη αυτήν την προσπάθεια, κινήθηκε το πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου.

Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, πραγματεύθηκε με τα «βιο-ομοειδή σκευάσματα» (biosimilars). Η χρήση των βιοομοειδών είναι μια σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της βελτίωσης της σχέσης κόστους - αποτελεσματικότητας και της μείωσης του κόστους-προσβασιμότητας των θεραπειών αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι η χορήγησή τους πραγματοποιείται με τρόπο που διασφαλίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών.

Σε αυτό το μέρος, έλαβε χώρα η κριτική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας και διεθνών πρακτικών, ενώ διατυπώθηκαν οι θέσεις της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ και της ΕΛΕΑΝΑ που στηρίζονται τόσο σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά και στη γνώμη των ειδικών (evidence and expert based opinion).

Στο ενημερωτικό σεμινάριο έλαβαν μέρος μέλη του «Εθνικού Συμβουλίου για τις Ρευματικές Παθήσεις», δηλαδή εκπρόσωποι της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. (ειδικοί ιατροί Ρευματολόγοι), και των Ενώσεων Ασθενών (ρευματοπαθείς).
Την έναρξη των εργασιών έκανε η κα Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, μέλος του ΔΣ της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ. Ο κ. Π. Τρόντζας, Ρευματολόγος, Πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. παρουσίασε το γενικότερο πλάνο της Ρευματολογικής Εταιρείας, ενώ ακολούθησε ο κ. Α. Τσαμούρης, Συντονιστής της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας, παρουσιάζοντας το πλάνο της ενημερωτικής καμπάνιας «Το Σώμα σου μιλάει-Άκουσε το».

Το πρώτο μέρος του Σεμιναρίου, το οποίο συντόνισε ο κ. Δ. Κασίμος, Ρευματολόγος, μέλος του Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), αφορούσε το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις». Το Σχέδιο παρουσίασε ο κ. Γ. Κήτας, Καθηγητής Ρευματολογίας, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Ρευματικές Παθήσεις ενώ η κα Α. Κουτσογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης αναφέρθηκε στις ιεραρχήσεις και προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου. Τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ασθενών παρουσίασε η κα Φ. Ασημακοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας ενώ στη σημαντικότητα της αποφασιστικής συμμετοχής των ασθενών στις αποφάσεις μέσω των Συλλόγων τους στάθηκε η κα Τ. Κουκοπούλου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ». Τέλος, η κα Ε. Καταξάκη, Ρευματολόγος, Γεν. Γραμματέας της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε., αναφέρθηκε στη στρατηγική Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των αρχών και των επαγγελματικών ομάδων για τη σημασία και τις επιπτώσεις των Ρευματικών Παθήσεων.

Στο δεύτερο μέρος προήδρευσε ο κ. Χ. Μπερμπερίδης, Ρευματολόγος, Αντιπρόεδρος Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. και συζητήθηκαν τα ζητήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή των βιο-ομοειδών (biosimilars) βιολογικών παραγόντων. Ο κ. Δ. Κούβελας, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, αναφέρθηκε γενικότερα το θέμα των βιο – ομοειδών, ενώ στη συνέχεια ο κ. Δ. Πατρίκος, Ρευματολόγος, Μέλος της Επιτροπή Πρωτοκόλλων της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε., παρουσίασε τις θέσεις των Επιστημονικών Ενώσεων για τα Biosimilars. Τέλος η κα Α. Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. αναφέρθηκε στις θέσεις της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. για τα φάρμακα αυτά.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. κ. Π. Τρόντζας, δήλωσε τα εξής: «Η έννοια, η σημασία και οι επιπτώσεις των ΡΠ δεν είναι επαρκώς αναγνωρισμένες στην Ελλάδα. Έτσι δεν αξιοποιούνται τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να προέλθουν από την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη και ορθή θεραπευτική αντιμετώπισή από τον ειδικό Ρευματολόγο.

Η σύνταξη και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις, σε συνδυασμό με την εκστρατεία ενημέρωσης “Το Σώμα σου μιλάει- Άκουσε το”, έχουν στόχο την κάλυψη αυτού του κενού, καθώς και την παρέμβαση για την πλήρη και ισότιμη κοινωνική επανένταξη των ατόμων με χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις».

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού