Η προσφορά ευχάριστων γευμάτων σε ανθρώπους με άνοια θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο υποσιτισμού και αφυδάτωσης, αναφέρουν ερευνητές.

Γεύματα οικογενειακού στυλ και μουσική την ώρα του φαγητού, συγκεκριμένα, έδειξαν υποσχόμενα για τη βελτίωση των συνηθειών διατροφής, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

Η ερευνήτρια Lee Hooper, του University of East Anglia, δήλωσε ότι πιθανόν δεν είναι σημαντικό για την ευεξία και την ποιότητα μόνο το τι τρόφιμα και ροφήματα καταναλώνουν οι άνθρωποι με άνοια, αλλά ένα ολιστικό μείγμα του μέρους που τρώνε και πίνουν, της ατμόσφαιρας, της στήριξης που λαμβάνουν, της κατανόησης των φροντιστών και των επιπέδων της άσκησης που απολαμβάνουν.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν διάφορους τρόπους βελτίωσης της πρόσληψης τροφής και υγρών σε περισσότερους από 2.200 ανθρώπους με άνοια.

Η Hooper δήλωσε ότι ο κίνδυνος αφυδάτωσης και υποσιτισμού είναι υψηλός στους ηλικιωμένους, αλλά ακόμα υψηλότερος σε όσους πάσχουν από άνοια.

Η κατανόηση του πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να τρώνε και να πίνουν καλά είναι πολύ σημαντική όσον αφορά τη στήριξη της υγείας και της ποιότητας ζωής σε ανθρώπους με άνοια, εξήγησε.

Η Hooper δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε υποσχόμενες παρεμβάσεις, όπως φαγητό με τους φροντιστές, γεύματα οικογενειακού στυλ, διευκόλυνση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, μακρύτερη διάρκεια γευμάτων, απαλή μουσική και παροχή συνεχώς προσβάσιμων σνακ.

Η παροχή εκπαίδευσης και στήριξης για τους επίσημους και ανεπίσημους φροντιστές, επίσης φάνηκε βοηθητική, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστούν οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό BioMed Central Geriatrics.

 

Πηγές:
BioMed Central Geriatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα