Έρευνα έδειξε ότι άντρες των οποίων δείγματα αίματος δείχνουν απώλεια του χρωμοσώματος Y έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο του Alzheimer. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η απώλεια του χρωμοσώματος Y αποτελεί παράγοντα που συνδέεται με την ηλικία και περίπου 1 στους πέντε ηλικίας άνω των 80 εμφανίζει τέτοια απώλεια.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of human Genetics αποκαλύπτει ότι η αργή εξαφάνιση του χρωμοσώματος Y από τα αιμοσφαίρια με τον καιρό, μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης των αντρών και αυξάνει τον κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο Alzheimer, περιλαμβανομένων πολλών καρκίνων.

Πρόκειται για την πιο κοινή γενετική μετάλλαξη που αποκτάται στη ζωή ενός άντρα.

Οι καθηγητές Lars Forsberg και Jan Dumanski του Uppsala University ερεύνησαν την απώλεια του χρωμοσώματος Y σε 3.200 άντρες μέσης ηλικίας 73 ετών και σε ηλικιακή ακτίνα 37-96 ετών. Περίπου το 17% αυτών την εμφάνιζε και αυτό αύξανε με την ηλικία.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν υπάρχουσα διάγνωση άνοιας είχαν υψηλότερο επίπεδο απώλειας του χρωμοσώματος Y, και ότι αυτή ήταν επίσης δείκτης για την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

 

Πηγές:
American Journal of human Genetics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα