Η σωματική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να παρατείνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Rod Taylor, του University of Exeter Medical School, δήλωσε ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι η άσκηση θα τους προκαλέσει βλάβη ή θάνατο.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα για τέτοιους ασθενείς είναι σαφές. Η άσκηση είναι ωφέλιμη για κάποιον, θα τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα και θα μπορούσε πιθανόν να συμβάλει στη μακροζωία.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση 20 δοκιμών που αφορούν περισσότερους από 4.000 ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια.
Γενικά η άσκηση συνδέθηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και 11% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με τη μη άσκηση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ενώ δεν μπορεί να αποδειχτεί αιτιατή σχέση, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οφέλη φάνηκαν και στα 2 φύλα και άσχετα από τη σοβαρότητα της πάθησης ή την ηλικία.

Ο Taylor δήλωσε ότι η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να ωφελήσει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με πολλούς τρόπους.
Βελτιώνει τη σωματική φόρμα, ενισχύει την παροχή αίματος στην καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο αρρυθμιών που μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο και βελτιώνει το κυκλοφορικό.

Ο Taylor δήλωσε ότι δεν συμβουλεύει τους ασθενείς να τρέξουν μαραθώνιο.

Πρόκειται για την αύξηση της δραστηριότητας ρουτίνας- για παράδειγμα περπάτημα για 20-30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, σε ένταση που να προκαλεί στον ασθενή λίγο ρηχότερη αναπνοή αλλά όχι απαραίτητα συμπωματική.

Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να μιλήσουν με γιατρό πριν αρχίσουν να ασκούνται.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στη Φλωρεντία, στο συνέδριο της European Society of Cardiology.



Πηγές:
European Society of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο