Ερευνητές του Achucarro Basque Center for Neuroscience, του University of the Basque Country (UPV/EHU), και του Ikerbasque Foundation, ανακάλυψαν τους μηχανισμούς που διατηρούν τον εγκέφαλο καθαρό στις νευροεκφυλιστικές νόσους.

Όταν οι νευρώνες πεθαίνουν τα υπολείμματα πρέπει να απομακρυνθούν γρήγορα για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά ο περιβάλλον εγκεφαλικός ιστός. Η απομάκρυνση των νεκρών σωμάτων-φαγοκυττάρωση- γίνεται από τα μικρογλοιακά κύτταρα. Έχουν πολλές διακλαδώσεις που είναι σε συνεχή κίνηση και ειδικά εφοδιασμένα να εντοπίζουν και να καταστρέφουν κάποιο ξένο στοιχείο, περιλαμβανομένων των νεκρών νευρώνων. ‘Η έτσι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology, εξετάζει για πρώτη φορά τη διαδικασία νευρωνικού θανάτου και της φαγοκύτταρωσης στον άρρωστο εγκέφαλο. Ερευνητές συνέλεξαν δείγματα εγκεφάλου από ασθενείς με επιληψία στο University Hospital of Cruces και από επιληπτικούς ποντικούς.

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια επιληπτικών κρίσεων πεθαίνουν νευρώνες. Ωστόσο, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει στον υγιή εγκέφαλο, κατά την επιληψία τα μικρογλοιακά κύτταρα φαίνεται πως είναι ‘’τυφλά’’ και ότι δεν μπορούν να βρουν τους νεκρούς νευρώνες και να τους καταστρέψουν. Η συμπεριφορά τους δεν είναι φυσιολογική. Επομένως, νεκροί νευρώνες δεν μπορούν να απομακρυνθούν και συσσωρεύονται, μεταδίδοντας τη βλάβη σε γειτονικούς νευρώνες και προκαλώντας φλεγμονώδη αντίδραση που επιδεινώνει τη βλάβη στον εγκέφαλο.

Η ανακάλυψη ανοίγει νέες οδούς για τη διερεύνηση θεραπειών που θα μπορούσαν να αμβλύνουν την επίδραση των νόσων του εγκεφάλου. Η ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε αυτές τις έρευνες αναπτύσσει φάρμακα ελπίζοντας να ενισχύσει τη διαδικασία καθαρισμού –φαγοκυττάρωση- και να βοηθήσει στην αγωγή της επιληψίας.

 

Πηγές:
PLOS Biology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]