Η λήψη μορφίνης για την αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει παρά να αμβλύνει το πρόβλημα, έδειξε νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η μορφίνη μπορεί να υπερδιπλασιάσει τη διάρκεια του πόνου, καθώς και να εντείνει τη σοβαρότητά του.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), εγείρουν ερωτήσεις για τη χρήση των οπιοειδών παυσίπονων και για αγωγές όπως η μορφίνη, η μεθαδόνη και η οξυκωδόνη.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει τρόπος να απενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έντασης του πόνου.
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το University of Colorado Boulder στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ποντικοί με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο που έλαβαν αγωγή με μορφίνη για μόλις 5 ημέρες εμφάνισαν παρατεταμένη ευαισθησία στον πόνο.

Αυτό διήρκεσε μέχρι 2-3 μήνες-υπερδιπλάσιο έναντι της ομάδας ελέγχου.

Ο Dr Peter Grace, του University of Colorado Boulder, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το οπιοειδές παυσίπονο ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στη σπονδυλική στήλη προκαλώντας περαιτέρω φλεγμονώδη ανταπόκριση. Ο πόνος μεταβαίνει σε χρόνιο στάδιο και γίνεται πιο σοβαρός και πιο διαρκής. Η εκτεταμένη περίοδος χρόνιου πόνου ακολούθησε μόλις 5 ημέρες αγωγής με μορφίνη-κάτι πολύ σημαντικό.

Θεωρεί ότι τα αποτελέσματα προκαλούν ανησυχία λόγω του μεγάλου αριθμού οπιοειδών που συνταγογραφούνται κάθε χρόνο σε ασθενείς. Τα ευρήματα ενισχύουν ενδείξεις ότι η αγωγή με οπιοειδή, όπως η μορφίνη, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην πραγματικότητα στο χρόνιο πόνο.

 

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος