Ποσοστό άνω του 80% των κατοίκων πόλεων, παγκοσμίως, αναπνέει μολυσμένο αέρα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα και άλλων απειλητικών για τη ζωή νόσων, αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι μεταξύ άλλων επιπλοκών υγείας που προκαλούνται από το μολυσμένο αέρα, είναι ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 98% των χωρών χαμηλού εισοδήματος είναι μεταξύ των χωρών με φτωχή ποιότητα αέρα.
Η έκθεση ήταν προϊόν στοιχείων που συλλέχτηκαν από 795 πόλεις, 67 χωρών, μεταξύ 2008 και 2013.

Διάφορες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν οδηγούν μόνο σε αύξηση των αναπνευστικών νόσων αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, καρκίνο στον πνεύμονα, φτωχή ανάπτυξη εμβρύου και αυξημένα περιστατικά αποβολών.

Ο Byotra πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση καθαριστών αέρα μπορεί να είναι εύκολος τρόπος να προληφθούν αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

Tα μηχανήματα είναι χρήσιμα για ανθρώπους των πόλεων επειδή τα ρυπογόνα στους εσωτερικούς χώρους είναι 1.000 φορές πιο πιθανό να φτάσουν στους πνεύμονες σε σχέση με αυτά των εξωτερικών χώρων.

 

Πηγές:
ΠΟΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο