Ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές νόσους. Η νέα έρευνα αναφέρει επίσης ότι υπάρχει μεγαλύτερη τάση να πεθάνουν από τέτοιες παθήσεις σε σχέση με γυανίκες που δεν έχουν ημικρανίες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα προστίθενται σε ενδείξεις ότι οι ημικρανίες θα πρέπει να θεωρούνται σημαντικός δείκτης κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές του Institute of Public Health in Germany και του Harvard T H Chan School of Public Health στις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν μεγάλη έρευνα για να αξιολογήσουν σχέσεις μεταξύ της ημικρανίας, της καρδιαγγειακής νόσου και της θνησιμότητας.

Τα ευρήματα προήλθαν από ανάλυση στοιχείων 115.541 γυναικών, ηλικίας 25-42 ετών, οι οποίες δεν είχαν στηθάγχη και καρδιαγγειακή νόσο και παρακολουθήθηκαν από το 1989-2011 για καρδιοπάθειες, νόσους και θνησιμότητα.

Συνολικά 17.531 γυναίκες ανέφεραν διάγνωση ημικρανιών στην έναρξη της έρευνας. Σε διάστημα 20 ετών, 1.329 καρδιαγγειακά γεγονότα συνέβησαν και 233 γυναίκες πέθαναν λόγω καρδιαγγειακής νόσου, δήλωσαν ερευνητές.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν ημικρανίες, όσες ανέφεραν ότι είχαν την πάθηση εμφάνισαν μεγαλύτερο κίνδυνο για σημαντική καρδιαγγειακή νόσο, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και στηθάγχη.
Οι σχέσεις παρέμειναν, μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες που ενδεχομένως να είχαν αυξήσει τον κίνδυνο για αυτές τις νόσους.

Η ημικρανία συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Η σχέση ήταν παρόμοια σε υποομάδες γυναικών, περιλαμβανομένης της ηλικίας, του καπνίσματος, της υπέρτασης, της ορμονικής θεραπείας και της χρήσης αντισυλληπτικών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η ημικρανία θα μπορούσε να θεωρηθεί σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, τουλάχιστον στις γυναίκες. Τα ευρήματα είναι πιθανό να αφορούν και τους άντρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ενεργή σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια απομακρύνει τη συναισθηματική αποξένωση
Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 9χρονη με μηνιγγίτιδα
25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς