Τα περιστατικά γονόρροιας έχουν συνεχή αύξηση στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις προσπάθειες πρόληψης και αγωγής έναντι της εξάπλωσης της νόσου.

Ερευνητές του European Center for Disease Prevention and Control, ανακάλυψαν σε επισκόπηση στοιχείων ότι τα ποσοστά συνεχίζουν να αυξάνονται, πιθανόν επειδή οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, απειλώντας την επιδείνωση της υποβόσκουσας ανοχής του παθογόνου στα αντιβιοτικά.

Η έρευνα έδειξε ότι μαζί με αυξήσεις στον πληθυσμό των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, η λοίμωξη έγινε σχεδόν το ίδιο συχνή στους ομοφυλόφιλους άντρες σε σχέση με ετεροφυλόφιλους άντρες και γυναίκες.

Ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία για τη γονόρροια, το 2014, σε 27 χώρες, 23 από τις οποίες απαιτούν να αναφέρονται όλα τα περιστατικά γονόρροιας και 4 από τις οποίες καταγράφουν μόνο διαγνώσεις σε ορισμένες κλινικές.

Συνολικά, υπήρξαν 66.413 περιστατικά γονόρροιας, που αναφέρθηκαν το 2014 σε 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 25% από το 2013.

Από τα περιστατικά που αναφέρθηκαν, ποσοστό 58% ήταν στη Βρετανία. Τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη εμφανίστηκαν, μετά τη Βρετανία, στην Ιρλανδία, τη Δανία και τη Λετονία, με τα χαμηλότερα ποσοστά στην Κροατία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία.

Οι ερευνητές, επίσης σημείωσαν ότι ομοφυλόφιλοι άντρες ήταν το 44% των νέων περιστατικών το 2014, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το 49% των διαγνώσεων γονόρρροιας που αποτελείται από το συνδυασμένο αριθμό ετεροφυλόφιλων αντρών και γυναικών.

Αν και οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σημαντική αύξηση αντίστασης στα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, μικρές αυξήσεις στην αντίσταση φάνηκαν με την azithromycin, ενώ στην έκθεση αναφέρονται ανησυχίες για αντίσταση στην cefixime και την ceftriaxone.

 

Πηγές:
European Center for Disease Prevention and Control.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα