Αν θέλουμε να διατηρούμε την υγεία μας σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί ενδεχομένως να πρέπει να επιλέξουμε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ερευνητές του The Westmead Institute for Medical Research, αναφέρουν ότι η κατανάλωση της σωστής ποσότητας φυτικών ινών από ψωμί, δημητριακά και φρούτα μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τη νόσο και την αναπηρία σε μεγάλη ηλικία.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από 1.600 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω για παράγοντες κινδύνου μακροπρόθεσμης αισθητηριακής απώλειας και συστημικών νόσων, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ υδατανθράκων και υγιούς γήρανσης.

Ανακάλυψαν ότι από όλους τους παράγοντες που εξετάστηκαν οι οποίοι περιέλαβαν τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων, φυτικών ινών, γλυκαιμικού δείκτη και την πρόσληψη ζάχαρης ήταν οι ίνες αυτές που έκαναν τη μεγαλύτερη διαφορά σε αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν επιτυχή γήρανση.

Ως επιτυχής γήρανση χαρακτηρίστηκε η απουσία αναπηρίας, συμπτωμάτων κατάθλιψης, νοητικής βλάβης, αναπνευστικών συμπτωμάτων και χρόνιας νόσου όπως καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο.

Σύμφωνα με τον Bamini Gopinath, η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ πρόσληψης υδατανθράκων και υγιούς γήρανσης και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σημαντικά ώστε να εγγυώνται περαιτέρω μελέτη.

Ο Gopinath σημείωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών είχαν σχεδόν 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να ακολουθούν υγιεινή ζωή και να έχουν μακροζωία σε διάστημα 10 ετών. Ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από υπέρταση, διαβήτη, άνοια, κατάθλιψη και αναπηρία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journals of Gerontology.

 

Πηγές:
The Journals of Gerontology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική υγεία
Εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανόνες της ΕΕ ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Συνεδρίαση της  Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για το περιβάλλον