Έγκυες με δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό σε συνδυασμό με νοητική στέρηση, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα, επίσης υποδεικνύει πιθανό ανοσοποιητικό προφίλ για το διαχωρισμό του αυτισμού σε συνδυασμό με νοητική στέρηση, ως ξεχωριστό από τον αυτισμό μόνο ή την αναπτυξιακή στέρηση μόνη.

Η ερευνήτρια Judy Van de Water, καθηγήτρια στο University of California, Davis School of Medicine, δήλωσε ότι στην έρευνα, η φλεγμονή στο δεύτερο τρίμηνο, σε μητέρες παιδιών με αυτισμό που επίσης έχουν νοητική αναπηρία ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με μητέρες παιδιών με αυτισμό χωρίς νοητική αναπηρία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκες με χρήση δειγμάτων ορού αίματος 184 μητέρων των οποίων τα παιδιά εμφάνισαν αυτισμό και νοητική στέρηση, 201 που είχαν παιδιά με αυτισμό χωρίς νοητική στέρηση, 188 των οποίων τα παιδιά είχαν μόνο νοητική στέρηση και 428 που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Η έρευνα σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει βιοδείκτες αυτισμού.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα 22 διαφορετικών κυτοκινών και χημειοκινών στο μέσον της κύησης, στον ορό αίματος της μητέρας. Πρόκειται για πρωτεΐνες που ελέγχουν την επικοινωνία μεταξύ κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Molecular Psychiatry, έδειξαν ότι έγκυες με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών και χημειοκινών μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί μα αυτισμό σε συνδυασμό με νοητική στέρηση.

Ο Van de Water, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ήταν ότι το προφίλ μητέρων των οποίων τα παιδιά διαγνώστηκαν με αυτισμό και νοητική στέρηση διέφερε σημαντικά από το προφίλ μητέρων των οποίων τα παιδιά είχαν νοητική στέρηση χωρίς αυτισμό, καθώς και από τη συνήθη ανάπτυξη στο γενικό πληθυσμό.

Το προφίλ τους είναι διαφορετικό από τις υπόλοιπες ομάδες που μελετήθηκαν με βάση τα προφίλ των κυτοκινών και χημειοκινών.
Ο ερευνητής εξήγησε ότι το εύρημα υποδεικνύει οδό που θα ερευνηθεί για να εντοπισθούν πιθανοί δείκτες για το διαχωρισμό φαινοτύπων στον πληθυσμό με αυτισμό.

 

Πηγές:
Molecular Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας