Τα γονίδια ενός ανθρώπου μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στο αν ή όχι θα έχει εργασιακή και οικονομική επιτυχία, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ωστόσο, τα ''γονίδια επιτυχίας'' δεν είναι απαραίτητα το πεπρωμένο μας. Μπορεί ενδεχομένως να παίζουν μικρό μόνο ρόλο στη ζωή και η έρευνα δεν σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποδείξει ότι ορισμένα γονίδια καθορίζουν το μέλλον μας.

Προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε ότι γενετικές ποικιλομορφίες θα μπορούσαν να συνδέονται με τα επίπεδα εκπαίδευσης.
Αυτές οι ποικιλομορφίες θα μπορούσαν στη συνέχισα να γίνουν πολύγονιδιακές βαθμολογίες.

Άνθρωποι με σκορ πάνω από το μηδέν ήταν πιο πιθανό να ολοκληρώσουν περισσότερο χρόνια σχολείου, δήλωσαν οι ερευνητές.

H νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, και πήγε ένα βήμα παραπέρα το εύρημα.

Ο ερευνητής Daniel Belsky, του Duke University School of Medicine στο Durham, δήλωσε ότι η καλή εκπαίδευση απαιτεί πολλές από τις ίδιες ικανότητες για να προχωρήσει κάποιος στη ζωή, πιο γενικά. Επομένως, υπέθεσε ότι οι ίδιοι γενετικοί παράγοντες που προέβλεπαν την επιτυχία στο σχολείο θα προέβλεπαν την επιτυχία στη ζωή.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία σχεδόν 4 δεκαετιών. Αφορούσαν σχεδόν 1.000 ανθρώπους στη Νέα Ζηλανδία.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν υψηλότερη πολυγενετική βαθμολογία ήταν πιο πιθανό σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερη να απομακρυνθούν από το σπίτι σε αναζήτηση ευκαιριών καριέρας.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν πιο πετυχημένη καριέρα, να διαχειρίζονται καλύτερα τα χρήματά τους και να έχουν συζύγους με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και εισοδήματος, ανακάλυψε η έρευνα.

Η σχέση μεταξύ πολυγονιδιακής βαθμολογίας και επιτυχίας, φάνηκε ακόμα και όταν άνθρωποι γεννήθηκαν σε σχετικά φτωχές οικογένειες.

Η εξυπνάδα αφορούσε μέρος της σχέσης μεταξύ γονιδίων και επιτυχίας. Έτσι και άλλα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως αυτοέλεγχος και διαπροσωπικές ικανότητες.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ πολυγενετικής βαθμολογίας και σωματικής υγείας.

Ενώ τα ευρήματα υποδεικνύουν πως τα γονίδια μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στο σχηματισμό της ζωής των ανθρώπων η σχέση μεταξύ πολυγενετικής βαθμολογίας και επιτυχίας στη ζωή είναι μικρή, τόνισαν οι ερευνητές

Ο Belsky δήλωσε ότι μπορούμε να κάνουμε μόνο πολύ ασθενείς προβλέψεις σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να προχωρήσει στη ζωή ένα παιδί με βάση τα γονίδιά του.

 

Πηγές:
Psychological Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ