Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως ημερησίως είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά τη διάρκεια έρευνας, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερες μερίδες ή καθόλου από τα παραπάνω.

Ο ερευνητής Dr. Qi Sun, του T.H. Chan School of Public Health στη Βοστόνη, δήλωσε ότι όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό θνησιμότητας, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακή νόσο.
Οι ερευνητές επισκόπησαν τα ευρήματα 12 ερευνών, καθώς και στοιχεία του National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES).

Οι έρευνες περιέλαβαν σχεδόν 800.000 άντρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία. Το διάστημα που κάλυπταν ήταν από το 1971 έως το 2010. Καταγράφηκαν σχεδόν 98.000 θάνατοι.

Η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει άμεση αιτιατή σχέση. Ωστόσο η επισκόπηση υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν χαμηλότερος κατά περίπου 25% όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν 3 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερες μερίδες ή καθόλου. Ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο φάνηκε να μειώνεται περίπου 15%, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Sun δήλωσε ότι πολλές εκδοχές μπορούν να βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επομένως μπορούν να συμβάλουν στη ρύθμιση του σακχάρου και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Οι φυτικές ίνες επίσης βοηθούν στον κορεσμό για περισσότερη ώρα, επομένως κάποιος μπορεί να καταναλώσει λιγότερες θερμίδες, να διατηρήσει υγιές βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Με βάση τα ευρήματα, ο Sun σημείωσε ότι διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες που παραμελεί το οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης στην υγεία θα πρέπει να υιοθετείται με προσοχή, λόγω πιθανού υψηλότερου κινδύνου για καρδιοπάθεια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

 

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα