Η εντατική αντιμετώπιση του διαβήτη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της βλάβης των αγγείων του αμφιβληστροειδή, που συχνά οδηγεί σε τύφλωση, σύμφωνα με μακροχρόνια έρευνα του National Institutes of Health.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν επιθετική αγωγή για τη διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου, των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβητικής αφιβληστροπάθειας κατά το ήμισυ, ανέφεραν σε συνέδριο του American Diabetic Association.

Στην έρευνα ACCORD, οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες για να εξετάσουν την πάθηση αντιμετωπίζοντας επιθετικά είτε τα επίπεδα σακχάρου είτε των λιπιδίων είτε την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας τα όσο πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα ήταν εφικτό.

Οι ερευνητές σταμάτησαν το κομμάτι που εστίαζε στο γλυκαιμικό έλεγχο στα 3,5 χρόνια αντί για τα 5,6 που ήταν η προσχεδιασθείσα διάρκεια, λόγω αύξησης θανάτων στους συμμετέχοντες, αν και ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν για αρτηριακή πίεση και επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συνέχισαν έως το τέλος της έρευνας.

Ο στενός έλεγχος της πάθησης βελτίωσε την υγεία των ασθενών αλλά δεν μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η αγωγή ωστόσο μείωσε την εξέλιξη της αμφιβληστροπάθειας κατά το ένα τρίτο.

Για τη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care, οι ερευνητές επανεξέτασαν 1.310 ασθενείς που έλαβαν μέρος στην αρχική έρευνα ACCORD για να μετρήσουν την εξέλιξη της αμβιβληστροπάθειας 4 χρόνια μετά το τέλος της αγωγής.

Ενώ μετρήσεις γλυκόζης μεταξύ συμμετεχόντων που έλαβαν εντατική και συνήθη θεραπεία παρέμειναν παρόμοιες στο τέλος της προηγούμενης έρευνας, ποσοστό 5,8% είχε εξέλιξη στη νόσο, ενώ το ποσοστό όσων έλαβαν τη συνήθη αγωγή και εμφάνισαν εξέλιξη της πάθησης ήταν 12,7%.

Πηγές:
Diabetes Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα