Η διατροφή που κυρίως είναι φυτοφαγική μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Ambika Satija, του Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει ότι ακόμα και συγκρατημένες διατροφικές αλλαγές στην κατεύθυνση μιας υγιεινής φυτικής διατροφής μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Η Satija πρόσθεσε ότι τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις που στηρίζουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη χρόνιων νόσων.

Η έρευνα περιέλαβε πληροφορίες από 200.000 Αμερικανούς. Όλοι συμπλήρωσαν σειρά ερωτηματολογίων για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και την υγεία τους. Οι πληροφορίες συλλέχτηκαν σε διάστημα 20 ετών.

Άνθρωποι που ακολούθησαν στενά, φυτική διατροφή χαμηλή σε ζωικές τροφές είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν ακολούθησαν τέτοια διατροφή. Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε ισχυρή αιτιατή σχέση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όσο πιο υγιεινές είναι οι τροφές τόσο χαμηλότερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος.
Η υγιεινή εκδοχή της φυτικής διατροφής μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 34%. Η υγιεινή διατροφή περιείχε τροφές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Ωστόσο, άνθρωποι που επέλεξαν λιγότερο υγιεινές τροφές, αν και έτρωγαν πολλές φυτικές, είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αποκάλυψε η έρευνα. Η λιγότερο υγιεινή διατροφή περιείχε τροφές όπως κατεργασμένα σιτηρά, πατάτες και σακχαρούχα αναψυκτικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ακόμα και μέτρια μείωση στην κατανάλωση ζωικών τροφών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ο μειωμένος κίνδυνος φάνηκε ακόμα και με μικρή αλλαγή, όπως μείωση από 5-6 μερίδες ζωικών τροφίμων την ημέρα σε περίπου 4.
Ο ερευνητής Frank Hu, δήλωσε ότι η μετατόπιση των διατροφικών συνηθειών σε περισσότερες φυτικές τροφές και π περιορισμός των ζωικών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη υγείας όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού PLoS Medicine.

 

Πηγές:
PLoS Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα