Η λήψη στατινών μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει από την εμφάνιση φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, υποδεικνύει αμερικανική έρευνα.

Άνθρωποι που λάμβαναν στατίνες είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο για έναρξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν λάμβαναν, αναφέρουν ερευνητές του Mount Sinai school of medicine στη Νέα Υόρκη.

Η χρήση των στατινών συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και φάνηκε να είναι περισσότερο ωφέλιμη στην πρόληψη της νόσου του Crohn, ιδιαίτερα σε ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Η επίδραση φάνηκε σε μεγάλο μέρος να είναι ίδια, άσχετα από τη στατίνη που χρησιμοποιήθηκε ή από τη δόση. Το μόνο ερώτημα ήταν αν υπήρχε επίδραση για τις rosuvastatin και lovastatin στην ελκώδη κολίτιδα.

Η μεγάλη έρευνα είναι η πρώτη που υποδεικνύει προστατευτική επίδραση των στατινών στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αν και εκτιμάται ότι υπάρχει παρόμοια επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι στατίνες είναι γνωστό πως έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αυτό θα μπορούσε να συνδέεται με πιθανό μηχανισμό για τον περιορισμό της έναρξης της πάθησης.

Σχεδόν 10.000 περιστατικά έναρξης της νόσου μελετήθηκαν έναντι 40.000 της ομάδας ελέγχου.
Χρειάζεται νέα έρευνα για να επιβεβαιώσει τη σχέση, αναφέρουν ερευνητές.

 

Πηγές:
The American Journal of Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας