Ερευνητές ανέστρεψαν με επιτυχία την απώλεια μνήμης σε μικρό αριθμό ανθρώπων με νόσο του Alzheimer αρχικού σταδίου. Χρησιμοποίησαν αγωγή που περιλαμβάνει συνδυασμό αλλαγών του τρόπου ζωής, φάρμακα και διέγερση του εγκεφάλου.

Βελτιώσεις στη μνήμη ως αποτέλεσμα του προγράμματος αγωγής έχουν μέχρι τώρα διατηρηθεί για 2 χρόνια, αναφέρουν ερευνητές και ορισμένοι ασθενείς κατάφεραν να επιστρέψουν στη δουλειά.

Ο ερευνητής Dale Bredesen, του Buck Institute on Research and Aging στο Novato και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα στο περιοδικό Aging.

Αν και η έρευνα περιέλαβε μόνο 10 ασθενείς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να ανοίξουν το δρόμο για αποτελεσματική θεραπεία της νοητικής εξασθένησης.

Ο Dr. Bredesen, δήλωσε ότι το μέγεθος της βελτίωσης στους 10 ασθενείς δεν έχει προηγούμενο, παρέχοντας επιπλέον ενδείξεις ότι το πρόγραμμα είναι πολύ αποτελεσματικό.

Στην έρευνα, ο Dr. Bredesen υποδεικνύει ότι πιο εξατομικευμένη, συνδυαστική αγωγή για τη νοητική εξασθένηση μπορεί να βρίσκεται στον ορίζοντα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση ενός προγράμματος που ονομάζεται MEND, σε 10 ασθενείς.
Το πρόγραμμα προσαρμόζεται σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και περιέχει 36 σημεία που αφορούν αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο, τη χρήση φαρμάκων και βιταμινών, καθώς και τη διέγερση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση πολλών στόχων εντός του μοριακού δικτύου μπορεί ενδεχομένως να είναι αθροιστική και ότι τέτοια συνδυαστική προσέγγιση μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την απόδοση υποψηφίων φαρμάκων.

Όλοι οι ασθενείς στην έρευνα εμφάνιζαν απώλεια μνήμης ως αποτέλεσμα ελαφριάς νοητικής εξασθένησης, υποκειμενικής νοητικής εξασθένησης ή νόσου Alzheimer αρχικού σταδίου.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, 9 από τους ασθενείς έφεραν το γονίδιο ApoE4 και είχαν επομένως αυξημένο κίνδυνο για νόσο του Alzheimer. Πέντε από τους ασθενείς είχαν δυο αντίγραφα του γονιδίου, που σημαίνει ότι είχαν 10 έως 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε νοητικές εξετάσεις πριν και μετά την αγωγή με το πρόγραμμα MEND.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι 10 ασθενείς είχαν σημαντική μακροχρόνια βελτίωση με το πρόγραμμα, με πολλούς ασθενείς να μετακινούνται από τη ‘’μη φυσιολογική’’ στη ‘’φυσιολογική’’ νοητική λειτουργία.

Γενικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα MEND μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο αναστροφής της απώλειας μνήμης σε ασθενείς με νοητική εξασθένηση αρχικού σταδίου, ακόμα και σε όσους έχουν γενετικό κίνδυνο για την πάθηση.
Αν και τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται νέες έρευνες σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

 

Πηγές:
Aging.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα